Bloggen

Ute och cyklar

Skrevs den 11 oktober 2009

Söndag morgon. Klockan ringer 06.45. En dryg halvtimme senare, i mörker, trampar jag ur vår by El Toro, genom ett spöklikt Santa Ponsa där gårdagskvällen håller på att sopas undan av Calvias kommunanställda. Det börjar ljusna något. Vidare genom charmiga Calvia möter jag den första söndagsmotionären. Svänger av den lilla bygatan i Es Capdellá, ljusgula kalkstenshus kantar gatorna.

Cyklar ur byn genom några olivodlingar. Efter några minuter är jag vid foten av Tramuntanabergskedjan. Nu börjar några hundra meters stigning, lägsta växeln känns tung redan efter fem minuter - jag har nog 30 minuter kvar till toppen. Maler på, försöker njuta av vyerna men idag var till och med det svårt. Solen börjar stiga bakom berget.

Vid halvniotiden är jag uppe i byn Galilea. Cyklar den lilla gränden förbi kyrkan tills jag kommer upp till det lilla torget, där bilden är tagen. Här uppe, cirka 800 meter över havet, ligger ett litet café/tapasställe. Den lilla damen som driver stället håller just på att låsa upp. Hon tittar medlidsamt på mig. Jag frågar om hon möjligtvis kan köra igång kaffemaskinen. Tre minuter senare står en "café con leche" på det lilla bordet. Fantastiskt. Det här är kvalitetstid för själen och för sinnet.

Hem går det av förklarliga skäl mycket fortare, väldigt fort. Jag är hemma strax före klockan tio. Familjen sitter på terrassen och äter frukost när jag kommer incyklandes, nu skulle dagen planeras.

Några minuter hemifrån ligger "vår" bys sandstrand, Port Adriano. Här finns mest inhemska besökare, genuint och inte så mycket folk. Tillbringade dagen där.

Ikväll har vi haft besök av en av Sveriges mest kända fotbollskommentatorer. Det var hans första besök på ön, så det blev mycket tipsande om olika ställen. Vi bestämde oss för att åka till västkustens pärla Andraxt och äta. Blev en kanonkväll med mycket skratt, anekdoter och god mat.

Imorgon är det jobb igen. Mallorca känner inte av någon nedgång i marknaden. Mäklarna syns allt oftare i området, vilket är ett gott tecken. Läste just en studie som visade att Mallorca är en av de tio bästa regionerna i världen på att stå emot den konjunkturnedgång som pågått. En säker penningplacering med andra ord. För min del blir det östra sidan, Porto Colom, i morgon. Ska kolla på ett par nya projekt som är intressanta för hemmamarknaden.

För första gången på många år så har jag idag upptäckt danskarna på Mallorca. Aldrig har väl så många danskar hejat så glatt som idag... kan det ha med fotbollen att göra?

Hörs i veckan/Pontuz

PS. 25 grader

Ute och cyklars namnsignatur