Bloggen

​Vad planterar du?

Skrevs den 8 februari 2022

Liksom när jag spelade fotboll för tio kilo sedan känner jag nu att säsongen har startat på riktigt. Vilan (jul och nyår) är över, säsongen har startar med träningsläger (kick-off) och det känns verkligen att det snart är dags att ge sig in i tävlingssäsongen på riktigt. Kalendrarna börjar fyllas på ordentligt för oss alla och mötena hakar i varandra som länkarna i en kedja.

Trots att jag varit med om rätt många säsongsupptakter så tröttnar jag aldrig. Förväntningarna finns där varje år. Hur ska året bli, har vi förberett oss rätt, har vi rätt laguppställning, hur ser det ut runt laget och hur ser våra motståndare ut? Fast den där sista punkten bryr jag mig faktiskt inte så där himla mycket om. Sedan många år tycker vi att det roligaste som finns är att se vad VI kan göra för våra kunder, vad VI kan bidra med för att utveckla Kalmar och hur VI kan utvecklas såväl som grupp som individer. Vad andra gör kan vi inte påverka, och om vi ska snegla på någon är det snarare mäklare på en annan nivå och i andra länder.

Men vad är då svaret på alla de där andra frågeställningarna? Jodå – jag är trygg och tillfreds även i år. Jag tror vi har ett bra och roligt år framför oss. Laguppställningen är som vanligt urstark och vi kommer få lite mer tyngd under året genom lite förändringar och några nyförvärv. Teamet runt mäklarna är grymt bra så alla kan fokusera på att leverera en fantastisk kundupplevelse.

2021 fick vi förmånen att stå för cirka 40 procent av de bostäder som såldes i Kalmar kommun enligt Hemnets statistik – drygt dubbelt så många som det näst största mäklarföretaget i Kalmar. Jag är inte så himla slavisk med att sätta ekonomiska budgetar – däremot vill jag alltid göra allt bättre än året innan, det är liksom det som är min drivkraft. Om vi gör alla moment lite bättre och fortsätter sukta efter ny kunskap och ständig utveckling så kommer det där med resultat av sig självt. Men det skapar sig inte självt.

“If you plant corn, corn will grow” – Thich Nhat Hanh, The Heart of Buddha’s Teaching

För mig innebär det sambandet mellan avsikt, ansträngning och belöning. Både i vårt personliga och professionella liv fattar vi beslut varje dag som kanske inte visar sig på ett tag. Vår barndom förbereder oss för de utmaningar och möjligheter som livet ger oss. Utbildning förbereder oss för karriärer. Sport och andra tävlingsaktiviteter skärper våra sinnen och våra kroppar och utvecklar kognitiva och konkurrenskraftiga färdigheter som tjänar oss senare som vuxna.

På samma sätt leder kortsiktiga investeringar i företag till förmågan att uppnå långsiktiga mål.

En före detta UF-företagare frågade mig vad receptet på framgång är. Och svaret är enkelt:

  • Lär dig ditt jobb och lär det väl – förstå processen.
  • Gör ditt jobb och gör det bra – det finns helt enkelt inget som ersätter hårt arbete.
  • Investera i dig själv – din utveckling är ditt ansvar. Utbildning och evigt lärande slutar inte med skolan/högskolan.

När det väl kommer till kritan pekar alla dessa nycklar på samma sak: man skördar vad man sår. Om du planterar majs kommer majs att växa. Hur mycket majs beror på hur mycket du planterar. Vilken typ av majs beror på vilken sort du planterar. Majs växer inte där det inte finns någon sol. Den kommer inte heller att växa vid fel tid på året. Du måste känna till reglerna och följa den process som grundar sig på många års erfarenhet.

Så varför är vi så förvånade i våra liv när resultatet är något annat än vi trodde? När vår egen personliga eller professionella framgång på något sätt är annorlunda än vi tänkt oss?

Gjorde vi rätt saker till att börja med? Var vi avsiktliga med det vi ville ha som resultat? Hade vi en plan och följde vi den planen? Har vi ansträngt oss och arbetat hårt för de avsedda resultaten? Tror vi att de som skördar frukterna av en framgångsrik karriär (finansiellt, privat eller känslomässigt) helt enkelt gjorde det genom att jobba åtta till fem varje dag? Avsätter vi kvällar och helger för att investera i oss själva? Studerar vi nya processer och tekniker som andra inte använder?

Det är egentligen ganska enkelt. ”Om du planterar majs kommer majs att växa”. Inte tomater, morötter eller rädisor, utan majs. Vi har sått.

Vad planterar du?

Pontuz Löfgrens namnsignatur