Bloggen

Veckans bästa stund

Skrevs den 25 oktober 2017

Söndag morgon 08.16. Regnet smattrar fortfarande mot fönstret. Ljudet har följt mig hela natten. En upphackad sådan, det blir så när jag inväntar en tonåring efter midnatt. Innan boet är fullt sover jag oroligt, även om jag älskar ljudet av regn.

Min vana trogen sover jag utan persienner, det är söndag och årstidens sena soluppgång gillas denna morgon. Det är tyst i huset. Jag smyger ut i köket, sätter på min spotifylista helt anpassad för att låta söndagsmorgonen smyga sig på så sakteliga och jag tänder ett antal ljus eftersom höstskummet fortfarande ligger som en blöt filt över oss.

Min minsta har en kompis som sover över, det fnissas redan från övervåningen. Jag täcker stekpannans botten med mjölk, knäcker i mina ägg, kryddar, rör och avslutar äggröran med en rejäl matsked creme fraiche. Rörandet är terapi och jag tänker tillbaks på en vecka där torsdagens välgörenhetsgala värmde i hjärtat och vi kunde skänka 75 000 kronor till barn med autism – Viggo Foundation.

Jag väntar med att köra igång råsaftcentrifugen och låter lugnet stanna en stund men preparerar den med ingefära, apelsin, citron och morötter. Jag tänker på det som Mats och Susanne Billmark (författare av succéböcker som Lär dig Leva) förmedlade till oss i fredags. Att leva i nuet, ta fem minuters mental återhämtning och bara ägna energi åt det vi kan kontrollera.

Det plingar från ugnen, jag är tillbaka igen och bröddoften sprider sig så pass att mellandottern kommer ner till mig och hjälper till. Snart har vi allt på bordet. Det är dags att väcka liv i sextonåringen som sover tungt men vaknar vänligt och utan protester. Minstingen och hennes kompis kommer nerdansande och berättar bubblande att de minsann har varit vakna länge. Veckans bästa stund är här – söndagsfrukosten när alla är samlade.

Det är stunder som denna som skapar balans i mitt liv och som ger mig energi. Allt annat är lek. Snart är måndagen här… den andra delen av livet som jag också älskar.

Veckans bästa stunds namnsignatur