Köpguide villa

Stegen för en köpare ...

Att hitta det rätta huset för dig är inte alltid det enklaste, det är mycket som ska stämma. Hur vill du bo? Hur mycket får det kosta? Var vill du bo? Lägg in dina önskemål i vår tjänst Bostadskollen. Vi meddelar dig via e-post när vi har hittat en bostad som matchar dina önskemål.

Värdering av din bostad

Det är bra om du vet vad din bostad är värd, då kan du få ett försprång när din drömbostad väl dyker upp. Vi gör gärna en kostnadsfri värdering, kontakta oss på 0480-420200.

1. Bolån

Har du frågor och funderingar kring bolån, räntor och amorteringar? Då rekommenderar vi att du hör av dig till Handelsbanken som vi har ett gott samarbete med. De är väl insatta i den lokala bostadsmarknaden och kan hjälpa dig med alla förberedelser inför finansiering och kommande budgivningar.

Börja med ett lånelöfte* – svar inom 24 timmar
Om du har ett lånelöfte redan innan du går på visning är du förberedd när du hittar bostaden du vill köpa. När du ansöker om lånelöfte på webben får du svar inom 24 timmar. Läs mer om bolån och ansök om lånelöfte på handelsbanken.se/bolån.

2. Visningen

Pontuz Löfgren AB har personliga och bokade visningar. Detta gör att du i lugn och ro kan gå igenom bostaden i den takt du önskar samt ställa frågor till mäklaren.

3. Budgivning

En budgivning kan uppkomma när flera spekulanter är intresserade. Vi använder oss av öppen budgivning, den vanligaste varianten. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till ansvarig fastighetsmäklare, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och alla budgivare. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljare har fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av båda parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning men innan köpekontraktet undertecknats är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas.

4. Kontrakt

När tiden är inne för att genomföra köpet ska det skrivas kontrakt som den ansvarige fastighetsmäklaren gör i ordning. Då kontraktsmötet äger rum går fastighetsmäklaren igenom kontraktet och stämmer av om det råder några oklarheter. Vid detta tillfälle erbjuds köparen en kalkyl som grundas på köparens ekonomiska förhållanden.

5. Undersökningsplikt

Köparens undersökningsplikt omfattar hela bostaden, det vill säga mark, byggnader och installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten. Du som köparen har kvar din undersökningsplikt även om säljaren presenterar ett besiktningsutlåtande.

Köparen kan inte kräva avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet för fel som köparen borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning av bostaden. Du bör därför undersöka bostaden före köpet eller låta någon annan göra det.

6. Flytt

Flyttkartonger
När du köper din bostad genom oss är du välkommen att hämta tio stycken flyttkartonger hos oss helt kostnadsfritt.

Flyttsläp
Du får också, kostnadsfritt, låna ett flyttsläp under en dag när du köper din bostad genom oss.

7. Tillträde

Överlåtelse av bostaden sker enligt överenskommelse. Vi bokar in tid med köpare, säljare samt bank och ses på vårt kontor för tillträde. Vid tillträdet överlämnar fastighetsmäklaren en likvidavräkning, vilket är en ekonomisk redovisning mellan säljare och köpare, samt ett köpebrev, som är ett slutgiltigt kvitto på köpet. Säljaren lämnar vid detta tillfälle ifrån sig nycklar och andra handlingar av vikt till dig.

Det är bara att gratulera! Nu har du flyttat in i din nya bostad!

8. Pontuz Exclusive

Du som köper via oss blir automatiskt VIP-kund och får ta del av exklusiva erbjudanden och spännande aktiviteter. Läs mer om detta på Exclusivsidan.