Södra Vallgatan 15/ Ölandsgatan 14

På Södra Vallgatan 15 reser sig stolt denna magnifika bostadsbyggnad anno 1700 med ett unikt läge på Kvarnholmen. Omgiven av lugn och grönska- vilket är en ovanlig lyx i stadskärnan- breder ca 300 kvm ut sig fördelat på två våningar plus vindsplan och loft. Till fastigheten hör även en kommersiell del med två butikslokaler och två hyreslägenheter - externa intäkter om ca 200.000 kr per år. För dig som söker ett unikt boende och samtidigt vill göra plånboken en tjänst- this is it!
12 000 000 kr

Rumsbeskrivning

- ENTRÈPLAN-

Med lummiga, uppvuxna syréner i ryggen kliver vi in genom de mörka dubbeldörrarna på Södra Vallgatan 15. Vi välkomnas av en ljus tambur med klinker innanför dörren som övergår i rustika plankgolv. På vänster hand har vi ett arbetsrum- som även kan nyttjas som sovrum- med vitmålade väggar, vitmålat tak med utanpåliggande balkar och bra förvaring i klädkammare bakom en vackert speglad dörr.
Genom dubbeldörrar når vi ytterligare ett sovrum med fönster mot innergården. Ljust, rymligt och bra förvaring i garderober. Rakt över hallen når vi det rymliga badrummet/relaxavdelningen. Här finns kommod med dubbla handfat, WC, dusch och även ångbastu från Tylö. Härifrån når vi tvättstugan med tvättpelare, torkskåp och bra ytor för klädvård. Dessutom finns här fönster ut mot innergården vilket gör vardagssysslorna något trivsammare!
Efter badrummet följer en gästtoalett med klinker och vacker tapet.
Entréplanet bjuder på ytterligare ett rymligt sovrum med fönster mot lugna Södra Vallgatan där prunkande växtlighet tar fokus- en unik sovrumsvy på Kvarnholmen! Här återfinns det rustika plankgolvet samt vitmålade väggar och tak. Gott om förvaring i skjutdörrsgarderob.


-ÖVRE PLAN-

På övre plan finner vi husets sociala utrymmen. Köket är ljust och inbjudande med härligt ljusinsläpp från både fransk och sedvanlig balkong och inrymmer en mindre matplats för 4-6 personer. Balkongen bjuder på ett härligt, soldrypande läge i lä mot innergården. Den maskinella utrustningen består av kombinerad kyl och frys från Smeg samt ugn, micro och spis från Gaggenau (äldre modeller).
Rakt över köket finner vi matsalen med gott om plats vid större middagsbjudningar. Plankgolv, vitmålade väggar och tak med utanpåliggande bjälkar samt bra förvaring i porslinsskåp.
I vardagsrummet har det annars genomgående, rustika plankgolvet fått en något mer raffinerad skrud i form av fiskbensparkett. Rummet badar i ljus från stora fönster vilket dansar obehindrat mellan de vitmålade väggarna och taket. Här finns även en fransk balkong mot Södra Vallgatan. Från vardagsrummet når vi biblioteket med platsbyggda bokhyllor och en öppen spis.

- VINDSVÅNING-

På vindsvåningen har vi husets mer privata del. Här uppe finns ett allrum, master bedroom med tillhörande badrum en suite- med både dusch och badkar- samt klädkammare. Från allrummet når vi även villans loft om ca 25 kvm med otaliga användningsområden.


- KÄLLARE-
Från innergården når vi källaren som bjuder på en resa tiden. Här finns många originalfunktioner bevarade (om än inte brukliga), t.ex. grundvattenbrunn- vilket påminner oss om att byggnaden har en rik historia. I källaren är fjärrvärmecentralen placerad och här finns gott om plats för förvaring. Kanske kan man sätta lite guldkant på delar av källaren och omvandla något av utrymmena till vinkällare?

...

Bostadshuset kan för den som önskar även nyttjas helt eller delvis som kontorslokaler.

Byggnad

Byggnadstyp:
2 plan med inredd vind
Byggnadsår:
1700-tal
Fasad:
Träpanel/puts
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glasfönster
Bjälklag:
Trä
Tak:
Taktegel
Grund:
Torpargrund/källare
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp.
Ventilation:
Självdrag
Renoveringar:
Omfattande renovering gjordes på 1990-talet då bland annat hela huset målades invändigt, balkong byggdes från köket och tvättstuga samt badrummen totalrenoverades.

Tomt

125 kvm.

Uteplats

Innergård.

Bilplats

Parkeringsmöjligheter utmed Södra Vallgatan.

Energideklaration

Status:
Ej utförd

Ekonomi

Taxeringsvärde:
3 439 000 kr (fastställt avseende år 2018)
Värdeår:
1929
Byggnadsvärde:
2 726 000 kr
Markvärde:
713 000 kr
Skatt/avgift:
8 349 kr
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd

Driftkostnader

Hushållsel
55 307 kr
Vatten/avlopp
13 218 kr
Renhållning
17 959 kr
Försäkring
6 960 kr
Summa
93 444 kr
(fastighetsavgift/skatt på 8 349 kr tillkommer)

I kostnaden för el är kostnaderna för uppvärmning (fjärrvärme) inkluderad. Driftskostnaderna avser hela fastigheten. Uppgifter enligt säljare.

Försäkring

Bostaden är fullvärdesförsäkrad.

TV- och internetanslutning

Bredband: Fiber finns på gården. Indraget i hyreslägenheterna, ej indraget i privatbostaden. Bredband installerat i privatbostaden, dock ej anslutet. .

SERVITUT/ PLANBESTÄMMELSER

Planbestämmelser: Stadsplan Tomtindelning Fornlämning (1 st)

Övrigt

Fastigheten har två taxeringsenheter och taxeras även som Hyreshusenhet, bostäder och lokaler, typkod 321. Totalt taxeringsvärde för denna enhet är 3.339.000 kr.

På adressen Ölandsgatan 14 finns två lokaler samt två hyreslägenheter.

Lgh 1: 50 kvm, 2 RoK, Intäkt: 60 000 kr/år
Lgh 2: 44 kvm, 2 RoK, Intäkt: 57 096 kr/år


Lokal 1: 30 kvm, Intäkt: 24 200 kr/år
Lokal 2: 34 kvm, Intäkt: 56 400 kr/årBesiktning och energideklaration är ej utförda utan bekostas av köparen.

NÄSTA VISNING

Kontakta mäklaren för visning.
Typ:
Friliggande villa
Byggnadstyp:
2 plan med inredd vind
Upplåtelseform:
Friköpt
Fast.beteckning:
Domprosten 2
Adress:
Södra Vallgatan 15/ Ölandsgatan 14
Område:
Kvarnholmen
Boarea/biarea:
275/25 kvm. Areauppgifter enligt säljaren
Antal rum:
8 rum, varav 5 -6 sovrum
Byggår:
1700-tal
Pris:
12 000 000 kr
  • Pontuz Löfgren
  • VD | Fastighetsmäklare
  • 0480-420200
  • 0706-420200
  • Skicka e-post
  • Alexandra Uhrberg
  • Mäklarassistent
  • 0480-420200
  • 076-0061104
  • Skicka e-post
Fastighetskarta