Bjärby 124

Välkommen till Himmelshöga gård - en kringbyggd Ölandsgård i den oerhört trivsamma radbyn Bjärby.

På landborgskanten med makalöst vacker utsikt mot Kalmarsund ligger den kände konstnären Ivar Morsings gamla gård. Huset uppfördes 1857 och hade i 25 år stått i princip oanvänt innan Morsing 1976 tog över det och totalrenoverade såväl hus som trädgård efter sin smak. Flera ateljéer i alla väderstreck inreddes för att tillvarata det öländska ljuset. Takfönster i mängder och olika loggior för att avnjuta det öländska klimatet sommartid. Spisar och kaminer sattes in för att skapa värme och stämning. Morsing bodde även i Provence och inspirationen från medelhavet är påtaglig i trädgården. Här finns franskinspirerade kordonger av äppel- och päronträd, loggior som skyddar mot både sol och vind och inte minst den gula putsen på stenhusen. Den konstnärliga utformningen av trädgården märks även i utblickar mot havet från loggior, uteplatser och rumsbildningar som åstadkommits med hjälp av växter och stenarbeten av sällan skådat slag! Nuvarande ägare har försökt bibehålla denna känsla i all sin renovering och omvårdnad av trädgården. Välkomna till Nordens Provence!

Här erbjuds fantastiska ytor med oanade möjligheter! Det vackra och välrenoverade bostadshuset är på ca 180 kvm med inredningsbar vind, uterum, vinkällare och källare med tvättstuga och förvaring. Därtill kringbyggnader med mängder av utrymmen i vävateljé om ca 80 kvm, garage om ca 120 kvm, vedbod/snickarverkstad om ca 80 kvm+loft, butiksdel om ca 44 kvm, cafédel om ca 97 kvm+loft ca 20 kvm samt en gästdel om ca 55 kvm med fyra rum och dusch/wc.

Att bo i ett levande jordbrukslandskap är inte bara vackert - här kan man också handla närodlat! Allt från potatis och lök till lammkött av grannarna.
I startblocken
En bostad I startblocken är förberedd för försäljning. Är du intresserad av bostaden redan nu, kontakta ansvarig mäklare.
Läs mer om tjänsten

Himmelshöga gård

ENTRÉPLAN
ENTRÉHALL
Inbjudande och öppen hall med laminatgolv och Morristapet. Avhängningsyta och trappa upp till övervåningen.

GÄST-WC/DUSCH
Stilrent renoverat med våtrumsmatta och kaklade väggar. Här finns wc, handfat med kommod, dusch samt fönster.

TVÄTTSTUGA
Innanför badrummet ligger en mycket praktisk tvättstuga med ordentliga förvaringsmöjligheter och arbetsytor. Utrustning bestående av tvättmaskin och torktumlare (-15). Fint ljusinsläpp från fönster.

SAL
Tilltagen och charmig sal med parkettgolv, synliga takbjälkar och underbart ljus från fönster både mot mot gården och Kalmarsund.

MATRUM
Intill köket finns ett matrum där utsikten är slående över trädgården på baksidan mot Kalmarsund! Trägolv och limtryckta tapeter i gammaldags mönster - smakfullt! Mysfaktor i vedspis (Husqvarna nr 729).

KÖK
Underbart och välrenoverat kök (2017, Ballingslöv) med trägolv, smarta förvaringslösningar, rejäla arbetsytor, infällda spottar, bänkar av corian (extra djup) och bambu. Väl utrustat med vitvaror från Smeg/Bosch i form av spis, fläkt, diskmaskin och kyl/frys. Extra kyl (-14) finns i groventrén intill. Fantastisk utsikt över trädgården och mot havet när maten tillagas!

GROVENTRÉ
Praktisk extra entré!

UTERUM
Uterum med stora fönster med sagolik utsikt över trädgården och mot Kalmarsund.

ÖVRE PLAN
ALLRUM
Trivsamt allrum med trägolv, underbart ljusinsläpp, öppet upp till nock, synliga takbjälkar och värmande järnkamin (Veile nr 101).

BADRUM
Badrum i neutral stil med våtrumsmatta med golvvärme och kaklade väggar. Här finns fönster, handfat med kommod, wc, dusch och handdukstork.

SOVRUM 1
Stort sovrum där du vaknar upp till utsikten mot sundet - vackert! Fönster i två väderstreck, trägolv, synliga takbjälkar och en rejäl walk in closet som sväljer det mesta i klädväg!

SOVRUM 2
Rymligt sovrum med lika slående utsikt som det första. Trägolv och dubbla fönster mot sundet!

ARBETSRUM
Mindre rum som fungerar utmärkt som kontor! Trägolv och fönster åt gården. Här finns även vindslucka.

SOVRUM 3
Utmärkt gästrum, barnrum eller kontor. Trägolv och fönster mot gården.

SÖDRA KÄLLAREN
Mycket fräsch källare om ca 46 kvm med klinkergolv. Här finns praktisk tvättstuga, mangelrum/pannrum och matkällare.

NORRA KÄLLAREN
Tjusigt inredd vinkällare, ca 14 kvm!

Byggnad

Byggnadstyp:
2 plan+källare med inredningsbar vind
Byggnadsår:
1857
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glasfönster
Tak:
Plåt
Grund:
Källare
Uppvärmning:
Vattenburen värme - jordvärme, kompletterande eldstäder
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten, Enskilt avlopp. Gott vatten samt aldrig saknat vatten trots torra år. Vattnet har testats varje år och har alltid varit godkänt. Diskussioner i byn angående kommunalt V/A finns men ligger ett par år framåt i kommunens plan.
Ventilation:
Självdrag (fuktstyrda mekaniska fläktar i våtrum)
Övriga byggnader:
VÄVATELJÉ Ca 80 kvm ateljé med generösa ytor. Används idag som vävateljé. Trägolv, underbart ljusinsläpp från många fönster samt luft/luft värmepump. GARAGE Ca 120 kvm garage med rejält utrymme! VEDBOD/SNICKARVERKSTAD Ca 80 kvm+loft. BUTIKSDEL Ca 44 kvm butiksdel där nuvarande ägare sålt hantverk. CAFÉDEL Ca 97 kvm cafédel med loft om ca 20 kvm. Trägolv, högt i tak med synliga takbjälkar och härligt ljusinsläpp. Här har caféverksamhet bedrivits och utrustningen består av kyldisk, kylskåp, två frysskåp, kyl/frys, spis och diskmakin. Här finns också värmande kamin och gäst-wc. GÄSTDEL Ca 55 kvm med gott om plats för gästerna! Här finns dusch/wc och fyra gästrum.
Renoveringar:
Renoveringar mm i boningshus:

2012
-Hela övervåningen totalrenoverad inkl nytt badrum samt nya mellanväggar till master bedroom och walk in closet
-Ny trappa i nytt läge till övervåning
-Nytt laminatgolv i entréhall samt ny Morristapet , målning tak
-Nya fönster 3 st på vind

2013
-Installation av jordvärme med 600 m slang och Thermia värmepump utfört av Kalmar VVS

2014
-Renovering verandastomme/räcke (utom tak) samt ny ytterdörr(dubbeldörr)

2015
-Ny gäst-wc/dusch/tvättstuga på entrévåning med vitvaror från 2015.Nytt bjälklag mot källaren med ny isolering, nya innerväggar, nytt innertak med spottar i tvättstuga.
-Nytt avloppssystem (3-kammarbrunn+ infiltration) utfört av entreprenör (Kalmar VVS), anslutning till “gamla” avloppet (1976) vid förgrening vid uteplatsens stenmur.

2016
-Insatsrör i skorsten till kamin övervåning

2017
-Nytt kök (Ballingslöv) med infällda spottar i taket. Bänkar av corian (extra djup) och bambu, ny ytterdörr mot uterum, nya vitvaror Smeg/Bosch, extra kyl i uterummet från ca 2014.Nytt bjälklag mot källare med ny isolering och nytt trägolv, pärlspont på väggar.
-Matrum nytt trägolv lika kök, limtryckta tapeter i gammaldags mönster tapeter, målning tak

2019
-Ny avkalkningsanläggning i källaren (för inkommande vatten).

2020
-Ny fasadstomme/isolering/panel och fönster mot väst i Uterummet, målning av uterummets fasad och invändigt, ny ytterdörr
-Renovering av vinkällare (norra källaren) med nytt golv, målning, innertak, belysning, inredning

2021
-Renovering södra källaren med nytt klinker golv, målning väggar och tak, ny inredning till “grovtvättstuga”, mangelrum/pannrum, ny inredning till matkällare. Dock är tvättmaskin/torktumlare ej nya i källaren
-Renovering verandatak med ny papp
-Ny vindpapp och fasadpanel mot gården, målning med äkta falu rödfärg(pågår)
-Ommålning av övriga fasader dito (sker i september-21)
-Ommålning plåttak (sker i september-21)

Sammanfattningsvis är alla vatten- och sanitetsrör ovan källare bytta enligt ovan.
Vatten och avloppsrör under källargolv är från 1976.
Värmerör och radiatorer är från 1976.

Renoveringar i café/butik/diskkök:
-Kylskåp 1 st, frysskåp 2 st, kyl/frysskåp 1 st, spis 1 st och diskmaskin 1 st är inköpta under perioden 2013-2015
-Nytt papptak/råspont över entre 2014
-Ny ytterdörr mot parkering 2015
-Begagnad kyldisk installeras i cafeet
-Diskkök får nya platsbyggda bänkar/skåp, nytt laminatgolv, ommålning väggar och tak 2018
-Ny wc i cafe wc 2016

Renoveringar i gästdel:
-Nytt gipstak i korridor 2013
-Ny wc och tvättställ/kommod/blandare i wc/dusch 2018
-Nya laminatgolv och ommålning av väggar/tak i alla 4 gästrummen 2019

Renoveringar i vävateljé:
2012
-Nytt innertak av träpanel
-Nytt större takfönster
-Ny lokal elcentral/belysning
-Ny ytterdörr
-Luft/luftvärmepump (service utförd 2020)

Tomt

9 307 kvm. Innergården har ett mikroklimat som kan motsvara zon noll, så här växer två stora fikonträd och ett persikoträd tillsammans med vanliga päronträd. Bredvid de stora rosbuskarna finns en hibiskus-buske och stockrosorna finns överallt. Innergården är stenbelagd med “flisor”, det finns inte så många kvar av dessa, ofta är dom överväxta eller utfyllda. Till den nedre ursprungliga “Morsingträdgården” kommer man antingen genom att gå under norra delen av huset/uterummet eller genom södra loggian. Utsikten mot havet är det som slår dig oavsett vilken väg du väljer. Här finns fruktträden i kordonger utefter murarna, vinbär, krusbär, rabarber, jordgubbar samt några odlingslådor för t ex tomater och kryddor. Går du genom loggian i söder kommer du till en stenlagd uteplats omgärdad av rosor, lammöron, höstanemoner, syrener, jasmin och keriabuskar och med lavendelrabatt, en gigantisk lagerhägg i söder och mot grannen en liten kaprifol och benved. Vandra vidare på södra stengången så har vi budleja och olvon, pioner, paradisbuskar, mahonia mm. Här finns också flera rododendron och azaleor som är ovanliga på Öland då dom är kalkskyende. Vid ytterligare en stenlagd uteplats under hagtornsträdet finns forsythia och mer paradisbuskar, rosor mm. Längst ner en cypress och stengångarna fortsätter ner till en stor stenlagd uteplats med rosenrabatt och med utsikt mot åkrar, ängar och Kalmarsund. Gå vidare på den norra stengången tillbaka till huset utefter planket där syrener, rosentry och fler kordonger och pelarträd samt en nyanlagd perennrabatt möter dig. Under våren blommar massor med pärlhyacinter, tulpaner, påskliljor på olika ställen i trädgården. På den norra tomtdelen finns en rosenträdgård, en liten skog av rönnsumak, tamariskbuske, buddlejor som omger en gammal kvarnsten som man kan vila på. Utefter norra tomtgränsen finns plommonträd, krikon, några nya äppelträd och ett körsbärsträd. Idag lånas den nedre delen av tomten till grannen där dom kan ha sina får och lamm. I byn finns idag också flera hästar med beteshagar runt omkring i byn. Fläderträd/buskar växer lite överallt och de höga askarna som står i tomtgränserna skapar en otrolig rymd och återigen en association till ett franskt romantiskt nästan impressionistiskt landskap.

Energideklaration

Status:
Utförd (2021-06-21)
Primärtenergital:
115 kWh/m2/år
Energiklass:
D

Ekonomi

Taxeringsvärde:
1 761 000 kr ( fastställt avseende år 2021)
Värdeår:
1929
Byggnadsvärde:
1 249 000 kr
Markvärde:
512 000 kr
Skatt/avgift:
8 524 kr
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Det finns 7 st pantbrev om sammanlagt 2 990 000 kr.

Driftkostnader

Hushållsel
35 635 kr
Vatten/avlopp
2 205 kr
Sotning
800 kr
Renhållning
3 120 kr
Försäkring
8 814 kr
Summa
50 574 kr
(fastighetsavgift/skatt på 8 524 kr tillkommer)

Uppgifter enligt säljaren. Elen avser både el och uppvärmning och innefattar samtliga byggnader.

Försäkring

Bostaden är fullvärdesförsäkrad.

TV- och internetanslutning

TV: Tv och bredband via fiber..

SERVITUT/ PLANBESTÄMMELSER

NÄSTA VISNING

Kontakta mäklaren för visning.
Typ:
Friliggande villa
Byggnadstyp:
2 plan+källare med inredningsbar vind
Upplåtelseform:
Friköpt
Fast.beteckning:
Bjärby 15:2
Adress:
Bjärby 124
Område:
Bjärby
Boarea/biarea:
180/360 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen (uppmätt yta framgår av beskrivning nedan)
Antal rum:
7 rum, varav 3 sovrum
Byggår:
1857
  • Sara Örnwigh
  • Fastighetsmäklare
  • 0480-420200
  • 070-3440445
  • Skicka e-post
Kök
Kök
Kök
Kök
Uterum
Uterum
Matrum
Matrum
Sal
Sal
Sal
Hall
Dusch/wc entréplan
Dusch/wc entréplan
Hall
Allrum
Allrum
Allrum
Sovrum 1
Vy från sovrum 1
Sovrum 2
Dusch/wc övre plan
Dusch/wc övre plan
Vinkällare
Vinkällare
Cafédel
Cafédel
Cafédel
Gästdel
Vävateljé
Säljarens bild
Säljarens bild
Säljarens bild
Fastighetskarta