Tegnérgatan 7 En välbevarad arkitektonisk pärla signerad den framlidne J. Fred uppförd i egnahemsområdet Malmen.
Scrolla ner

Tegnérgatan 7

I startblocken

En bostad I startblocken är förberedd för försäljning. Är du intresserad av bostaden redan nu, kontakta ansvarig mäklare.
Läs mer om tjänsten
Antal rum:
8 rum, varav 6 sovrum
Boarea/biarea:
286/130 kvm
Kommun/Område:
Kalmar / Malmen
Bostadstyp:
Friliggande villa
Byggår:
1923
Fast.beteckning:
Grönsiskan 4

Kontakta mäklaren för visning.

Om poesi vore en tavla Mellan 1904-1937 kom Josef Fredrik Olson, eller som han främst kallades - J Fred, att sätta sin prägel på Kalmar genom sina omkring 450 uppförda byggnader. Vilket resulterat i att nästan varenda Kalmarbo har besökt eller bott i någon av hans verk. Ett av dem finns här i egnahemsområdet Malmen på Tegnérgatan 7. Det sägs i folkmun att gatan fick sitt namn efter en av våra största diktare, Esaias Tegnér.

Fastighetens 286 kvadratmeter fördelas i två separata våningar, båda med fyra rum och kök samt badrum. Därtill finns en källare med gott om såväl praktiska rum som förvaringsmöjligheter samt en inredd vind. Husets karaktär har till stor del bevarats i originalskick vilket vittnar om dåtidens estetiska ideal och hantverk men framförallt är det en arkitekturhistoria värd att berätta om.
Ett stycke byggnadshistoria fört genom tiden Uppfört 1923 är huset ett verk av tjugotalsklassicismen med inslag av jugend med tidstypiska detaljer såsom brutet mansardtak av tegel och grovputsad fasad i terrakotta som direkt möter fönsterkarmarnas gröna fönsteromfattningar. Samt det karaktäristiska oxögat och pilaster med kapitäl. Huset sticker ut som en av gatan och områdets kanske vackraste byggnader. En gata fylld av pastellfärgade fasader och tvåvåningshus med vackra portomfattningar och dörrar som på andra sidan husen döljer grönskande och skyddade trädgårdar. Vegetationen i stadsplaneringen ägnades under denna tid stor omsorg när begreppet trädgårdsstäder tog plats.

Välkommen att föras tillbaka i tiden och förundras över såväl arkitektur som ett stycke byggnads- och Kalmarhistoria signerat den framlidne J Fred Olson. För mer information och visning vänligen kontakta ansvarig mäklare.

Fakta och dokument

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Friköpt
Fast.beteckning
Grönsiskan 4
Adress
Tegnérgatan 7
Postadress
39254 Kalmar
Område
Malmen
Kommun
Kalmar
Bo & biarea
286 + 130 m² (Areauppgifter enligt säljaren)
Antal rum
8 rum och kök, varav 6 sovrum
Tomtarea
435 m²
Övrigt
Tillträde efter överenskommelse. Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Interiört

Från gatan välkomnas vi av ett klassificerande entréparti med plåtklätt dörröverstycke med dekorativa konsoler, spröjsad glasning samt en dubbelbladig dörr av trä. Ovanför dörren, årtalet då huset byggdes samt siffran sju som vittnar om adressen. Den vackra portomfattningen leder oss in i huset. En halvtrappa upp når vi husets bottenplan. Intill syns den vridna trappan som i stället tar oss till övre plan. Det schackrutiga golvet i grått och rött ackompanjeras av dörrar i furu samt röd- och vitmålade väggar.

Vi kliver in i hallen där dova färger och knarrande trägolv tar emot oss. Hallen är långsmal och knyter an till varje rum. Historiens vingslag går att ta på när vi rör oss genom hallen och mellan rummen. Direkt till vänster i hallen finner vi en gäst wc och intill finner vi det ljusa biblioteket. Ett rum där kunskap och förströelse vilar i bokhyllorna och den plats där fingrarna med lättje får vandra över tangenterna på pianot. Har man tur och går förbi på gatan precis just då så kan det hända att man får höra "Für Elise" vackert spelas genom fönstret.

Rakt över till andra sidan ett sovrum med garderober och fin utsikt in mot trädgården. Tänk att få vakna här till ljudet av fågelkvitter och solens vackra strimmor som letar sig in genom fönstret.

Vidare rör vi oss in i salongen eller vardagsrummet som det kallas numera. Solens strålar letar sig in genom de stora fönstren och trots att skira långgardiner med vackra omtag döljer fönstren så sprider sig ljuset vackert över den oljade fiskbensparketten. Här väntar också en av husets sex kakelugnar. Givetvis handmålad och som sig bör plockas kakelugnens färger upp genom övriga detaljer i rummet. Vardagsrummet knyts an till matsalen, också den prydd med en vacker handmålad kakelugn och trevlig fiskbensparkett. Hemmets hjärta, köket, väntar på andra sidan om den avlånga hallen. Luckor i grönt, vitt och ockra fångar in hela rummet. Placerat i vinkel är köket rymligt och innehar gott om såväl bänkyta som förvaring. Självklart finns här moderna bekvämligheter såsom spis/ugn och diskmaskin samt kyl och skafferi. I köket finns även plats för ett matrumsbord och fyra stolar. Fönster in mot den ljuvliga trädgården ger oss den underbara känslan av att få uppleva den gamla trädgårdsstaden så som tanken om den alltid varit, grönskande och i full blom.

Mellan köket och husets finrum ligger även ett badrum placerat i änden av hallen. Stort och rymligt samt inrett med duschkabin, wc, kommod och linneskåp.

Innan vi rör oss vidare genom huset tar vi oss ut till trädgården via köket. Helt dold från gatan väntar en grönskande oas där rhododendron, rosor, äppelträd samt körsbär blommar. Ett högt plank samt täta buskar och träd gör detta till en helt insynsskyddad plats. Uteplatsen under paviljongen mot fasaden skapar en rofylld plats i lä där man gärna drar sig undan en stund för att lyssna på fågelkvitter och bin som susar förbi från blomma till blomma.

Vi tar oss upp till övre plan via köket. Häruppe väntar samma planlösning men med en annorlunda rumsuppbyggnad. Nuvarande ägare har främst använt detta som privat sovrumsdel för familj och gäster. Våningen kan dock mycket väl användas som en separat våning om man önskar.

Den rödmålade trappan som tar oss upp till övervåningen leder oss direkt in i köket. Något enklare inredd med spis/ugn, kyl samt skafferi. Här når man även en balkong som vetter in mot trädgården. Från köket kommer vi vidare ut till serveringsgången med välbevarade serveringsskåp och vi kan föreställa oss och nästintill höra hur porslin klingat och fotsteg rört sig kvickt över golvet här för 100 år sedan.
Härifrån nås även ett badrum med badkar.

Häruppe finns det gröna, blåa, vita och rosa sovrummet. Tre av dem med kakelugn och samtliga med klädkammare eller garderober. Vilket av dem kommer du bära närmast hjärtat?

Intill sovrummen återfinns en wc. Färgsprakande även den med grönt kakel och småblommig tapet.

Om man väljer att att separera de båda våningarna blir naturligt entrén till våningen från detta hållet. Trappuppgången från gatan tar oss nämligen upp hit. Härifrån når vi även vinden.

Till sist tar vi oss ner till källarplan. Här inryms gott om rum för förvaring samt praktiska ytor i form av tvättstuga, torkrum, mangelrum, strykrum, pannrum och hobbyrum.

Välkommen att förundras av detta hundraåriga hem och verk skapat av en av Kalmars mest framstående arkitekter Josef Fredrik Olson.

Byggnadstyp
2-plan med källare
Byggnadsår
1923
Fasad
Puts
Stomme
Trä
Fönster
2-glas kopplade bågar
Tak
Betongpannor
Grund
Källare
Uppvärmning
Fjärrvärme - vattenburet system
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Renovering
Våtrum på entréplan renoverades och handikappanpassades 1990
Nytt tak 1992
Samtliga fönster/dörrar renoverades 2014/2015
Ommålning av fasad ut mot gatan 2017
Delar av fastighetens avloppssystem har relinats av Smålands Relining & VA-Teknik 2023
Övrigt
Nuvarande ägare sedan 1976
Besiktning
Bostaden är besiktigad.
Försäkring
Bostaden är fullvärdesförsäkrad.

Energideklaration

Status
Utförd (2024-06-17)
Primärenergital
83 kWh/m2/år
Energiklass
C

Driftkostnader

Uppvärmning
26 353 kr /år
Hushållsel
16 498 kr /år
Vatten/avlopp
9 176 kr /år
Renhållning
5 104 kr /år
Försäkring
4 880 kr /år
Summa
62 011 kr /år
(fastighetsavgift/skatt på 9 525 kr tillkommer)
Beräknad årsförbrukning 26 440 kWh.

Ekonomi

Taxeringsvärde:
3 548 000 kr (fastställt avseende år 2021)
Värdeår:
1929
Byggnadsvärde:
1 806 000 kr
Markvärde:
1 742 000 kr
Skatt/avgift:
9 525 kr
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Det finns 6 st pantbrev om sammanlagt 700 000 kr.

Servitut/ Planbestämmelser

Planbestämmelser: Stadsplan (1985-10-29)

Erbjudande boendekalkyl

Om du önskar få en skriftlig beräkning av boendekostnaderna - en boendekostnadskalkyl – ta kontakt med ansvarig mäklare.

Vi hjälper dig att finansiera ditt boende

Ansök om Lånelöfte hos Handelsbanken. Vi erbjuder konkurrenskraftiga räntor och lånebesked inom 24h. Du är också varmt välkommen att kontakta Jasmine på vårt kontor i Kalmar för personlig service.

Jasmine Ghandour Rådgivare 0480-48 01 61 [email protected]