Bloggen

Aliens i Vimpeltorpet

Skrevs den 26 november 2014

Kommer ni ihåg filmen Alien, som Ridley Scott fick en hit med 1979? Den blev en stor succé och filmens framgång ledde till flera uppföljare. Nu senast kom filmens prequel Prometheus för ett par år sedan, med svenska Noomi Rapace i en av huvudrollerna.

Så vart vill jag nu komma med detta? Jo kanske har ni, liksom över en halv miljon andra personer, klickat er in i det hus som Alex sålde för någon vecka sedan. Ett hus där en fantastisk entusiast återskapat många av karaktärerna ur filmerna och verkligen tagit sitt intresse för film till en fantastisk dimension. Och allt detta i en villa på Vimpeltorpet i Kalmar. En halv miljon besökare från hela världen! Både tidningar, radio och teve från olika länder har intervjuat Alex – aldrig har väl ett hus i Sverige fått sådan uppmärksamhet. Och tänka sig – det är hos oss det händer :-)

Att tillbringa dagar i vår vackra huvudstad kan vara ett riktigt andrum. Och förra veckan besökte jag faktiskt Stockholm vid två olika tillfällen. I tisdags var det ett snabbt besök, då jag var uppkallad som ”vittne/sakkunnig” i rättegången där Konkurrensverket har gått emot att Swedbank och Fastighetsbyrån ska köpa Svensk Fastighetsförmedling och på så sätt skapa en obalans på marknaden genom en dominerande ställning.

Som ni alla vet har vi inte den situationen i Kalmar, där vi är större än de två företagens kontor tillsammans. Förmodligen är det därför som just jag var uppkallad, och min åsikt är att det är en storm i ett vattenglas. Två mäklarbyråer som ser väldigt lika ut, erbjuder ungefär samma saker och där ingen direkt sticker ut, tror jag inte utgör något större hot även om de är under samma tak.

Det eventuella tomrum som skapas om Svensk Fastighetsförmedling försvinner kommer givetvis att fyllas av någon annan kedja. Och de kunder som nu väljer en kedja istället för en privat entreprenör inom mäklarbranschen kan även i fortsättningen få den möjligheten. Så jag förstår inte vad Mäklarsverige (och Konkurrensverket) är rädda för.

Vi på Pontuz Löfgren AB har ju lyckats hålla dessa två kedjor stången i en himla massa år. Och om vi nu har lyckats så måste även andra våga utmana. Men det krävs en himla massa timmars jobb varje vecka, och det krävs framför allt duktiga medarbetare som vill nå längst upp på toppen, som alltid vill bli bättre och som har energi så att det räcker och blir över – då hamnar kedjorna på efterkälken. No big deal.

Det andra Stockholmsbesöket var ett andningshål med stort A. Ett besök i storstaden med goda vänner, strosande på gator o torg och ett fantastiskt restaurangutbud. Och i söndags morse förgyllde ett långt löppass på Djurgården med bästaste Peak-Jonas helgen ytterligare. Men som vanligt är jag rätt nöjd när jag landar i soffan i lugna Kalmar igen. Borta bra men hemma bäst!

s namnsignatur