Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

Året som gick: Nya rekord på en tuff marknad

Pontuz LöfgrenPontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare 2019-01-09

och så var det då plötsligt januari 2019, innan jag ens visste ordet av. Om det nu stämmer att åren går snabbare desto äldre man blir, är jag gravt orolig för att jag inte kommer att hinna med annat än nyårsaftnar framöver 2018 verkligen svischade förbi. Snabbare än så här får det faktiskt inte gå Hur såg då året ut och vad händer 2019? Det är hög tid för en årskrönika!

Vi inledde 2018 i Miami där vi höll vår årliga kickoff. Grunden lades, teamet tajtade till sig än mer, lärdomar insöps och batterierna fylldes på. Vi var taggade inför ett år som vi visste skulle bli tufft – alla mina marknadskurvor pekade åt fel håll. Och när vi summerar året tappade vi också lite i omsättning mot 2017, som var ett rekordår för de flesta fastighetsmäklare.

Detta är en helt naturlig reaktion i en stagnerande marknad. Men för vår del är det tre saker jag vill lyfta fram: vi tappade mindre än våra konkurrenter, vår marknadsandel är större än någonsin och kundnöjdheten slog rekord i alla våra undersökningar – detta trots prisnedgången och all oro. Vi gjorde helt enkelt vårt jobb på ett professionellt och bra sätt i en tuff marknad.

Vi ska dessutom beakta att vi har haft tre viktiga spelare föräldralediga under större delen av året, vilket givetvis bidrar till tappet. Vi har inte bara sett till att barnafödandet ökat i landet – vi har dessutom blivit fler på företaget. Sara, Lovisa, Josefine och Kim tillkom under året och vi gjorde dessutom klart med Alexander under årets sista vecka. Sara – en suverän organisatör och administratör. Energiska och glada Josefine, som är färdig mäklare nu i februari. Kim – vår blivande stjärna, som precis påbörjat vårt traineeprogram. Den otroliga esteten Lovisa, som visat vägen med underbara foton och som nu även får Alexander vid sin fotosida – tillsammans ska de se till att vi levererar Sveriges vackraste mäklarbilder.

Årets absoluta höjdpunkt – och något av det största som hänt företaget – är när vi fick utmärkelsen Sveriges mest rekommenderade mäklare. Inte Kalmars, inte Kalmar läns utan Sveriges mest rekommenderade! Vi slog alla såväl fristående som kedjeanslutna mäklarföretag, vilket är anmärkningsvärt för ett lokalt företag som jobbar helt på egen hand. Vi är så stolta och ska ödmjukt se till att försöka behålla vår position.

När nu alla listor för 2018 rasar in kan vi dessutom konstatera att vi har sålt åtta av de tio dyraste bostäderna i Kalmar (enligt Barometern). Vi har de hus som klickats mest, de mäklare som sålt flest bostäder, de som sålt dyrast bostäder, de som omsatt flest kronor, de som fått flest rekommendationer, de som det skrivits flest artiklar om, de som har högst aktivitet i sociala medier, de som har flest följare, de som… Ja, listan blir väldigt lång om jag fortsätter. Hårt arbete lönar sig och det har kommit till gagn för alla er som anlitar oss!

Vi har dessutom fortsatt vårt arbete för de som har det tufft i samhället. Genom vår fond ”Pontuz Löfgrens fond för barn och ungdomar i ekonomisk utsatthet”, som administreras av Stadsmissionen, har vi kunnat hjälpa utsatta med nästan 350 000 kronor under året. Vårt engagemang i andra välgörenhetsprojekt har uppgått till cirka 100 000 kronor, och så har vi gett stöd till Kalmaridrotten och ungdomsverksamheten med runt 250 000 kronor. Detta är vårt sätt att ge tillbaka till Kalmar.

I och med att 2018 tog slut gjorde även vår femårsplan detsamma. Och vi nådde de mål vi satte upp 2013 – mål som ibland kändes omöjliga och som många skrattade åt. Dynamikens kraft när alla jobbar gemensamt i en sammansvetsad grupp är enorm och då blir inga berg för höga att nå.

Om vi till sist blickar framåt så har vi nu satt ett nytt treårsmål. Vi kommer göra en större satsning än någonsin, vi kommer att fortsätta utveckla branschen på nya sätt, vi kommer ta in nya funktioner och vi har satt upp nya mål som kommer att gynna regionen – mål som inte bara kan mätas i kronor och ören. Dessutom ska vi ju fylla 25 år i höst, vilket vi tjuvstartar firandet av redan i början av året.

Med denna korta sammanfattning av 2018 vill jag tacka alla er som gett oss förtroendet under året. Jag vill även passa på att tacka mina anställda och våra samarbetspartners för en stark insats i en svår marknad. Och sist – men absolut inte minst – vill jag tacka min egen familj och mina anställdas familjer för det stöd ni ger oss. Det är ovärderligt!

Pontuz Löfgrens namnsignatur

Pontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare