Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

Året som gick: Större, starkare och jakten på ett halmstrå

Pontuz LöfgrenPontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare 2018-01-03

När vi i januari var på väg hem från vår kickoff på härliga, vinterskrudade Österlen kände jag ett stort lugn inom mig. Gruppen var i harmoni, vi gav varandra löften om stordåd, jag bubblade själv av energi och vi hade just avklarat en kickoff där medarbetarna själv byggt sina målbilder. Min enda uppgift var att se till att de hade verktygen att nå sina egna mål. Jag yppade min känsla för Adriana: ”Det är så lugnt och harmoniskt att jag anar oväder i horisonten”. Och jag hann inte mer än att sätta punkt för den meningen innan det lugna havet blev oroligt. Men efter stora rörelser i ett hav så syresätts vattnet och havet fortsätter frodas på ett ännu mer fruktsamt vis – och så blev det även hos oss.

Vad var det då som hände? Jo, efter nästan 20 fantastiska år tillsammans både professionellt och privat så valde Mattias en annan väg än mäkleri i livet. Odramatiskt för oss bägge och med en bestående vänskap, men likväl en förändring på företaget. Och eftersom Henric länge varit en aspirant på delägarskap blev det ett naturligt steg att han övertog Mattias position. Henrics trygghet i gruppen, i kombination med stor arbetskapacitet och en fantastik kundnöjdhet, var epitet som passade in på företagets starka värdegrund. Henric blev därmed delägare i Pontuz Löfgren AB.

Företagets ambitioner att vara till stor nytta för de som vill göra bra och trygga bostadsaffärer samtidigt som vi vill stödja samhället i övrigt gjorde att vi förstärkte gruppen ytterligare under våren. Underbara Alexandra började hos oss i somras. Med en gedigen examen i botten och med energi och glädje som få har hon redan tillfört otroligt mycket. Och inte nog med det – dessutom kom Eric till oss för att stärka bostadsrättsgruppen och den stora efterfrågan vi har på våra mäklartjänster där. Ungefär samtidigt blev också Jacob registrerad mäklare, så nu var vi starkare än någonsin och jag hade de människorna med mig som jag önskat.

För egen del blev det en stor förändring framför allt på det privata, fysiska, planet. En knäoperation i juni gick inte som planerat. Det utlovade resultatet och därmed också min förhoppning om fortsatt Ironmantävlande slogs i spillror. Även om jag fortfarande inte har gett upp så är det nu nio månader utan ett enda löpsteg (gör ett första test nu i dagarna). Rehabträning och en inplanerad second opinion på annat sjukhus gör att jag dock har hoppet kvar om ytterligare några Ironmanstarter.  Frågan är bara när. Jag vet ju att jag har en stark vilja, bara någon ger mig ett litet halmstrå.

Även om just träningen varit raketbränslet i min motor så har mäkleriet rullat på som aldrig förr. När andra gnäller och tycker att året varit tufft så gör vi ”all time high” – hela 620 kontrakterade bostadsaffärer snurrade genom företaget 2017. Min uppfattning är att det är en inställningsfråga på ledarnivå. En fråga om att vara stark även i uppförsbackarna. För det är ju nu som det visar sig vilka som är mäklare och vilka som är – och har varit – ordermottagare. Det är nu vi får ser resultatet av alla de timmar av utbildning som mäklarna underkastat sig, under tider med fulla kalendrar i högkonjunktur med en bostadsmarknad i raketfart. Vi står bättre rustade än någonsin, bättre utbildade och dessutom med en samlad erfarenhet som är svårslagen i Mäklarsverige. Vi kommer att fortsätta satsa som tidigare, fortsätta utveckla vår mäklartjänst och fortsätta leverera i nationell toppklass. Och vi gör det från lilla Kalmar.

Och på tal om nationell toppklass. I över 20 års tid så har jag fått förmånen att vara med i toppen bland Sveriges mäklare. Och trots att jag även personligen gör ett bra år 2017 så måste jag för första gången under min mäklarkarriär erkänna att jag inte är bäst i Kalmar.

Selma Kahrimanovic kom in i mitt liv 2014. Hon gick jämte mig som min lärjunge, lyssnade och lärde under 18 månader. Och hon är ofin nog att dra förbi sin läromästare redan sitt första fulla mäklarår. Vi har fått en ny mäklardrottning i stan och jag är oerhört stolt, trots att jag tvingats abdikera. Jag ser dessutom en potential i Selma som kan utveckla företaget ytterligare. Därför var det en självklarhet att erbjuda Selma, blott 25 år ung, delägarskap i företaget.

Nu är vi med andra ord en trojka som ska peka ut den framtida kompassriktningen. Och som alltid på företaget är det inte bara några få viljor som styr skutan, utan hela gruppen är med och leder företaget in i framtiden. Vi är en grupp som består av fler kvinnor än män, vi har både unga medarbetare och vi några som fått ett par gråa hårstrån, vi har medarbetare från andra kulturer och vi har medarbetare med rötterna i Kalmar. Och det viktigaste av allt: jag har en grupp underbara människor som brinner för att hjälpa andra människor – inte bara när det gäller bostadsaffärer utan även i andra sammanhang. Och det är stort.

Jag vill avrunda ett fantastiskt 2017 med att tacka alla er som gett oss förtroendet, tacka alla fantastiska medarbetare för ett sagolikt år, tacka mina medarbetares familjer som också ger oss så mycket stöd och jag vill till sist tacka min underbara familj för att ni finns där för mig… även nu när döttrarna blivit lite äldre och ger mig ett och annat gott råd gällande sociala medier så att pappa inte blir pinsam.

Nu är det 2018 och jag lovar er alla att ni kommer få se en mäklarbyrå som fortsätter vara det företag som leder branschen framåt och som Mäklarsverige håller ögonen på. Välkommen, 2018!

Pontuz Löfgrens namnsignatur

Pontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare