Bloggen

Att mäkla i en ny marknad

Skrevs den 22 november 2017

Dagligen läser vi om hur bostadsmarknaden utvecklar sig. De stora tidningarna skriver om nedgång och stiltje. Vi påverkas och våra kunder påverkas – såväl köpare som säljare.

Hur är då läget i Kalmar? Lugnt, är svaret på den frågan. Lugnt såtillvida att marknaden är stabil. Det är hyfsad balans mellan utbud och efterfrågan, även om vi mäklare tycker att utbudet är för litet. Anledningen till att det kan se ut som om det är få bostäder till salu är den korta ”liggtiden” på marknaden.

Vår uppgift som fastighetsmäklare idag är att förklara skillnaden på vår Kalmarmarknad (mikro) och storstadsmarknaden (makro). På vår mikromarknad styr nämligen lite andra parametrar än i exempelvis Stockholm. Vi har inte inflyttningen högst upp på problemlistan i kommunen, vi kan inte erbjuda ett överflöd av högavlönade jobb och vi kan heller inte skryta med att vi har försörjt marknaden med ett jämnt flöde av nyproducerade bostäder de senaste tio åren. Vi har däremot samma räntemarknad, samma avdragsrätt och samma låneregler.

Det som kommer påverka vår mikromarknad är snarare hur vi ska hantera den nyproduktion som nu ska ut på marknaden. Vi behöver bygga ikapp åratal av för liten produktion, vi måste se till att de i övre medelåldern som är färdiga i ytterområdena kan flytta in till staden och vi måste ta med i beaktandet att även vissa barnfamiljer vill bo i nybyggt.

Allt detta kommer att ställa stora krav på marknaden och även på fastighetsmäklarna. Och då känns det tryggt att jag har ett rutinerat gäng i sina bästa år till mitt förfogande. Mäklare där merparten har varit igång tio till femton år och fortfarande är fulla av energi, i kombination med några unga spjutspetsar. Och alla dessa mäklare backas upp av rutinerade och välutbildade assistenter.

Vi mäklare måsta kunna förklara hur marknaden nu kommer att bete sig; vilket som är det mest genomtänkta sättet att till saluföra säljarens bostad. Vi som är fastighetsmäklare måste ha en tydlig strategi, helt enkelt. Den tid då de mäklare som lovade högst pris och lägst provision kunde få uppdraget utan några övriga meriter eller referenser är över. Analysförmågan och erfarenheten blir nu helt avgörande för hur din bostadsaffär ska sluta. Jag har förberett mina mäklare i ett år med tanke på vad vi har framför oss. Vi fortsätter mäkla med stor kunskap – och den kommer att behövas!

Att mäkla i en ny marknads namnsignatur