Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

pont[email protected]

Dags för politiken att lyssna!

Pontuz LöfgrenPontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare 2019-05-08

När jag står framme på scenen och tittar ut över en åhörarskara med så otroligt duktiga människor är det en sak som slår mig: tänk vilken kraft det finns där ute bland alla entreprenörer! Människor som är vana vid att ta beslut, som vet att en kostnad måste ha ett syfte, som vet att människor behöver stimuleras och i vissa fall ledas – människor som ser att investeringar behövs för utveckling och att strategier måste sträcka sig längre än en valperiod.

Så varför står jag här? Jo, Kalmarsund Promotion har bjudit in till en av sina promotionluncher, denna gång på temat ”Hur mår länet egentligen?” Vi är några företagare – bland annat jag och Böda Sands vd Anna Barkevall – som står på scenen tillsammans med kloka människor som Anders Borgehed från Sydsvenska Handelskammaren och John Jeansson, ekon.dr. och universitetslektor vid Linneuniversitetet. Jessica Bergsjö är moderator och bidrar till en bra diskussion.

Framför oss har vi ett rum fullt av duktiga företagare, som har erfarenhet från näringslivet och som dessutom är en del av det statliga och det kommunala – det omvända är inte lika självklart. Om den kraft som finns där ute tas tillvara tror jag inte Kalmar län skulle vara ett av de absolut sämsta i Sverige – vi är nämligen på pallen i helt fel kategorier: högst medelålder, lägst nyföretagande, lägst produktivitet, 20-30 åringar som flyttar ut och så vidare.

Det var 120 viktiga personer på plats på Kalmar Stadshotell och mindre än tre procent av dessa var politiker. Vad var så mycket viktigare för alla beslutsfattare och beslutande tjänstemän de här två timmarna än att diskutera länets framtid? De måste börja prata med oss företagare. Kalmar län är en del av Sverige som har hamnat i skuggan och som nu måste erbjuda de expansiva grannlänen något som gör oss attraktiva. Det räcker inte med ett vackert sund och ett naturskönt Öland. Vi måste ta första steget och inte vänta på en inbjudan. Vi måste inleda samtalet på riktigt. Vad kan vi erbjuda expansiva Kronoberg eller Östergötlands län? De har gjort saker vi inte har gjort – det är därför skillnaderna är stora. Vad kan vi lära av våra grannar? Dags att lyssna!

Men nog om detta, i alla fall för ögonblicket. Nu pågår nämligen de sista förberedelserna inför lördagens Ironman på Mallorca. Det var tre år sedan senast. Jag är taggad mentalt så nu får vi se om kroppen är med mig och håller ihop. Nästa blogginlägg får därför bli en ”racereport”. Håll tummarna!

Pontuz Löfgrens namnsignatur

Pontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare