Bloggen

De vi inte ser

Skrevs den 17 september 2013

Det händer saker på hösten. Trots att sensommaren verkligen kramat om oss i år så känns nu de kalla vindarna. De drar dock med sig mer än bara höstlöv. Kylan gör att många vill söka värme – vill krypa in och ha skydd. Det gäller även människor. Nu förväntar ni er förstås en massa argument för att ni ska köpa bostad av oss eftersom vi är så duktiga. Men det handlar inte om det idag. Tvärtom. Det handlar om de Kalmarbor, mitt ibland oss, som varken kan köpa eller hyra en bostad. De som lever ute på gatan, här i lilla Kalmar.

Kalmar har som tur är inte speciellt många hemlösa, men de finns. Dem flesta löser det genom kompisar, men inte alla. Jag träffar en del av dem, som i och för sig har en bostad men som driver omkring i Kalmar på dagarna. Vi kallar dem A-lagare. Jag har lärt känna några av dem eftersom jag passerar dem många gånger varje dag på vägen ner till min garageplats mitt i stan.
Jag lyssnade för ett tag sedan på ett föredrag där Stadsmissionens direktor Björn berättade att det värsta dessa människor vet är att inte bli sedda. Att vi undviker dem, byter sida på gatan när vi passerar dem och tittar ner i marken när vi går förbi. Efter det föredraget bestämde jag mig för att se dem. Och det beslutet har gett mig väldigt mycket tillbaka. Det började med en hälsning, blev senare "hur är läget?" och så småningom korta diskussioner. Nu pratar jag med dem varje dag, jag ser dem och jag spelar till och med V75 ihop men en av killarna.
Jag har fått höra livsöden. Jag har fått veta vad som är en bra dag i deras liv. Tyvärr har jag också fått se när vissa av dem inte har en så bra dag. På företaget skänkte vi för ett tag sedan, tillsammans med Peak Performance, en summa pengar till Stadsmissionen genom Facebooksidan "Jag utmanar dig".
Stadsmissionen är samlingspunkten och för många den trygga punkten i Kalmar. Björn och Susanne, som är ansvariga, berättade om verksamheten när vi var där och både jag och Jonas från Peak berördes. Så jag vill skicka med en tanke till var och en av er. Många har varit på "vår" sida av samhället med en social stabilitet, arbete, familj etc. Men för några har det snabbt tippat över på "andra sidan". Snälla - se dem! Och skänk gärna en slant till Stadsmissionen i Kalmar. De gör skillnad. Gåvokonto PG 90 11 38 - 8. Se mer på; www.kalmarstadsmission.se
Det blir lite varmare för alla då.

Take care/Pontuz

s namnsignatur