Bloggen

Den ljusnande framtid…

Skrevs den 22 juni 2016

”Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår! Än klappar hjärtan med friska slag, och den ljusnande framtid är vår.”

Gång på gång hör jag ungdomar sjunga, skräna, gråta och skratta sig igenom verserna när de passerar utanför mitt kontorsfönster. Inte ett bekymmer i världen. Framtiden ligger för deras fötter… eller hur var det nu igen?

Jag minns det som igår. Jag gick ut Stagg 1989 efter mitt sista gymnasieår – mina två första avverkades på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Jag blev värvad till Kalmar som fotbollsmålvakt på sommaren mellan andra och tredje ring på gymnasiet och med det paketet följde en plats på fotbollsgymnasiet. Nya vänner, en ny stad och ett nytt liv i och med att jag nu, som artonåring, flyttade till egen lägenhet.

Allt detta gjorde att min examen på något sätt redan var avklarad. Jag hade ju redan klivit in i vuxenlivet, 25 mil hemifrån, och när den stora dagen infann sig hade jag precis lärt känna mina klasskompisar. Jag hade inte hunnit knyta några band i Kalmar och dessutom hade vi bortamatch i Bromölla dagen efter studenten… och på måndagen skulle jag rycka in i lumpen.

Nej, min student var inte livets stora ögonblick. Ett av de få minnen jag har är att jag inte hade slips, vilket alla hade på den tiden. När en klasskompis frågade varför svarade jag att jag hoppade över det eftersom jag hade tänkt att ha slips hela mitt arbetsliv. Nu blev det inte riktigt hela arbetslivet, men i alla fall väldigt länge. Varför jag svarade så har jag ingen aning om eftersom jag var helt vilsen om vad jag skulle göra. Men det löste ju sig några år senare.

Att fortfarande ha barn i skolåldern och vänner med barn i gymnasiet innebär dock att jag får uppleva skolavslutningarna, och det är fortfarande något väldigt speciellt. Jag hann med både Ljungbyholms kyrka, Falkenbergsskolans aula och en studentskiva på Getingen. Glädje, lättnad och drömmar.

Nu är det dags för de sista nio dagarna innan semestern hägrar. Och innan vi hörs igen så ska en massa affärer göras, sommarveckorna planeras, hösten förberedas och midsommar firas med goda vänner. En massa mil ska springas, timmar ska cyklas, längder ska simmas och det ska pusslas så att barnens första sommarlovsvecka blir bra. Tänk om jag hade vetat allt detta när jag sprang ut på Stagneliusskolans trappa med studentmössan i handen…

Önskar dig en trevlig midsommar/Pontuz

Den ljusnande framtid…s namnsignatur