Bloggen

Det gaur inte?

Skrevs den 30 april 2013

Svenskt Näringsliv gör varje år en enkätundersökning bland Sveriges företagare om kommunernas företagsklimat. En rätt viktig undersökning tycker jag, som driver företag. Ett bra företagsklimat ger ju fler arbetstillfällen, som ger fler skattekronor, som ger bättre välfärd, som ger… Ja, ni kan det där.

Det finns 290 kommuner i Sverige. Kalmar hamnar på 140:e plats. Det känns inte bra. Nu kan jag förstås börja gnälla på alla som styr kommunen, att oppositionen inte är stark nog, att vi är inpräntade att "det gaur inte"... men det hjälper inte att gnälla.
Jag är född och uppvuxen i Habo utanför Jönköping. Jag tror att Habo i alla år varit bland de tio bästa kommunerna i landet. Lilla Habo! Vad är då skillnaden? Om jag lägger alla partipolitiska aspekter åt sidan (Habo är och har mig veterligen alltid varit moderatstyrt) så tror jag det handlar om närhet och glädje. Närheten mellan kommun och näringsliv. Där går man upp till kommunhuset och träffar någon som kan kommunen. Man får stöd i att tillsammans hitta lösningar som är till gagn för kommunen och för näringslivet. Där finns politiker med fötterna i näringslivet och tjänstemän med handlingskraft och smidighet. Man lägger tid på att hitta lösningar istället för att lägga tid på att söka fel. Glädje i att hitta lösningar, inte rädsla för att göra fel.
Vi måste utvecklas, komma vidare, nå en ny nivå. Och vi måste göra det nu. Se och våga lära av framgångsrika kommuner. Vi behöver inte åka hela vägen till Habo. Det räcker med att åka i den riktningen. Hela resan från Uppvidinge, genom Vetlanda, förbi Nässjö, runt Jönköping och in i Habo går genom kommuner som alla är bland de femtio första i Sverige.
Nog om företagandet. Några korta:
Med värmen kom bostadsmarknaden som en orkan över oss. Extrapersonal är inne - sju mäklare och fyra assistenter upplever något som liknar ett asiatiskt börshus, telefonerna går varma och fler kunder än någonsin vill ta del av våra tjänster. Fantastiskt kul!
Kundaktiviteterna med de som sålt och köpt av oss avlöser varandra. För någon vecka sedan var det Porschekörning för tio pigga damer, en Barcelonakväll tillsammans med Big Travel och fotboll på Guldfågeln Arena. Nu i veckan är det besök med våra kunder på Ängsbackens Handelsträdgård och den 29 maj är det dags för välgörenhetsgala, då vi tar hit Carl-Jan Granqvist för en kväll utöver det vanliga.
På träningsfronten är det tungt, tungt, tungt just nu. Hårdkörning fram till onsdag då planet lyfter mot Mallorca och Ironmantävlingen den 11 maj. Förhoppningsvis är benen piggare när det är dags att bemästra de mallorcanska bergen, vågorna och löparbanorna.
Nu är det majmånad och om min känsla är rätt så ligger vårt fantastiska säljrekord från i fjol riktigt illa till...
Nu kör vi!

s namnsignatur