Bloggen

​En vår utan kryckor

Skrevs den 9 april 2024

Veckorna rasar på och jag har hunnit med att både slänga kryckorna, börja jobba och lapa sol på Mallorca medan snön öst ner i Sverige. Det hinner hända en massa saker när det tar veckor mellan blogginläggen – min utlovade bättring på den fronten har väl varit sådär. Hur har det då gått med allt?

På mäklarfronten verkar det aldrig bli total bleke i Kalmar. Är det inte aktörer som vill komma hit och försöka bli störst, bäst och vackrast så är det någon som klampar i klaveret. Utan att gå in så detaljerat på något av ovanstående så kan jag i det första avseendet säga som Mark Twain: ”Med tålamod kan man alltid lära sig att stå ut med motgångar – andras, menar jag.”

Det kanske inte var så lätt att slå sig in på Kalmarmarknaden trots mycket pengar i ryggen. Nationella kedjor ser Kalmar som en vit fläck eftersom det bara är lilla vi på Pontuz Löfgren AB här att konkurrera med. Men vi har bestämt oss för att oavsett hur många kedjor som än vill etablera sig i Kalmar eller oavsett vilka sjuka summor de lägger på löner och marknadsföring så fortsätter vi envist med kompetensutveckling, lokalt engagemang (bättre och stötta Kalmarföreningar än storstadsklubbar) och många interna utbildningar. ”If you fail your plan – you plan to fail”

Den strategin resulterar i att vi första kvartalet har drygt 40 procent av Kalmarmarknaden enligt Hemnet.se och per dags datum (9 april) är vi topp fem i Sverige av de kontor som säljer flest villor – det är rätt häftigt.

Jag fick många frågor i helgen om statistik som kommer nationellt och varför vi är så ”osmarta” att vi visar listor där vi kanske inte ligger etta. Men vi vill stå för transparens och då visar man konsekvent alla siffror och håller sig till jämförbara perioder. Vi har av naturliga orsaker svårt att vara etta när man räknar snittförsäljningar per mäklare eller snittrekommendationer per mäklare eftersom vi har fler registrerade mäklare än hos de riktigt små byråerna.

Vi är nio registrerade mäklare hos oss (inklusive jag själv, som inte jobbar full tid med mäkleriet utan ägnar största delen av dagen åt företaget och medarbetarna), vi har tre nykläckta trainees, ofta är någon föräldraledig och så vidare. Detta gör såklart att det är lättare för en liten firma att hålla ett högt snitt. Transpararens är dock fortfarande lika viktigt och jag tror att de flesta ser det sammanhanget.

Gällande klavertrampet vill jag egentligen inte gå in på detalj utöver det som stått media. Den firman som nu blivit anmäld var kanske ändå inte den byrån jag trodde skulle ryka först. Oavsett vem det drabbar så är det inte bra för någon när förtroendet rubbas för en bransch som under många år skärpt utbildningskraven, dokumentationskraven och kontrollfunktionerna.

Alla gör vi fel – det är mänskligt – och med rutinfunktioner i organisationen är det bara att följa boken från A till Ö. Det finns inga genvägar och det är därför vi har mer utbildningar och fler backup-funktioner – med duktiga assistenter och overhead som hjälper våra säljande mäklare – än de flesta svenska mäklarföretag. Den tanken skapar trygghet för alla.

Därmed släpper vi de tråkiga nyheterna.

Hur går det med rehabiliteringen av mitt bollsäkra vänsterben (knä) då? Mmm – lite för bråttom igång kanske, men jag tycker att det har gått bra även om jag varit lite naiv i synen vad ett knäbyte innebär. Kryckorna släppte jag efter tre veckor och nu är jag igång med träningen på riktigt, vilket känns bra – om inte annat mentalt (men även midjemåttet behöver svarvas till efter veckorna i sängläge).

Just nu är jag tillbaka på kontoret efter en fin påskvecka med familj och vänner på mitt älskade Mallorca. Några dagar med snålblåst vändes till några dagar med över 20 grader och strandväder. En ynnest att kunna jobba på distans i sådana förhållanden.

Förhoppningsvis får vi möta våren på riktigt här hemma och fortsätta arbete upp bostadsmarknaden i Kalmar… vi går mot ljusare tider på alla sätt.

Pontuz Löfgrens namnsignatur