Bloggen

​Ett slags semester

Skrevs den 29 juni 2021

Vad är semester för dig? För mig är det faktiskt att slicka såren efter ett riktigt bra (roligt och tufft) första halvår. Batterierna måste laddas upp igen och det inre måste komma ikapp det yttre som sprungit riktigt snabbt under vår och försommar.

Jag lägger ifrån mig klockan och låter dagarna komma utan givna tider. Sover lite längre, startar upp med lite yoga i trädgården, plockar en citron och pressar i vattenglaset, sitter lite längre vid frukosten än vanligt. Sedan får dagen komma av sig själv. Vänner, träning, skuggan med en bok, middag med familjen, stranden, långa cykelturer i bergen, en promenad med en bra podd… och så tankar på hösten och mina medarbetares utveckling och välmående.

Jag jobbar lite grann (lagom ostrukturerat och när det kommer till mig) med vår vision. Har du någon vision du skapar för dig själv eller den grupp du kanske leder?

Visionen är något vi vill uppnå tillsammans och har kommit överens om som grupp. Och för många av oss är den även personlig – ett tillstånd som vi/man vill uppnå, utan att behöva uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet.

Ofta hör jag att företag sätter upp konkreta mål för vad de vill uppnå med sitt arbete. Dessa ligger i regel relativt nära i tid och är (någorlunda) realistiska och mätbara. Men många gånger tror jag inte (jag har testat den varianten också) att alla dessa mål räcker till för att skapa den energi och motivation som är önskvärd i en välmående grupp. Vad är meningen med detta ständiga jagande efter nya mål?
Då är det viktigare att ha en gemensam vision över tid. För att det ska kännas meningsfullt att beta av det ena målet efter det andra måste man ha en tydlig bild av vart man är på väg på sikt – och varför. En vision kan tillåtas vara utmanande, på gränsen till orealistisk, och bör kanske väcka starka känslor hos oss som ska realisera den.

Tanken är att våra mål ska ge oss energi, trigga oss och motivera oss att utvecklas och förbättra våra prestationer. Men det gäller att vi ser längre fram än så. Det är då visionen kommer in. Vi har en färdriktning som är tydligare nu än på många år – till hösten sätter vi de sista bitarna på plats och framtidsbilden är klar men modifieras hela tiden.

En vision är med andra ord mycket större än ett mål. Visionen målar upp en bild av vad vi strävar efter att vara i en framtid som vi har mod och passion nog att tro på. Den bör avspegla våra värderingar, vår passion och vårt ”varför”. Att formulera sin vision är ett sätt att tydliggöra för sig själv vad som inspirerar en att göra det man gör, och var ens motivation och energi ytterst kommer ifrån.

Mmm – sånt där kan jag sitta o fundera på under min semester. Jag gör det lite då och då när det kommer till mig utan att jag planerar att det ska ge några resultat. Många gånger blir det också bäst då – mellan familj, strand, träning och dagar utan fasta klockslag.

Pontuz Löfgrens namnsignatur