Bloggen

Halvtidsvila

Skrevs den 3 juli 2011

Första halvåret 2011 har redan passerat och vi har kommit in i halvtidsvilan. Hur har då årets första sex månader varit? Som ni läst i tidningar och hört i andra medier så har det varit lite upp och ner på bostadsmarknaden. Bolånetak och höjda räntor har skapat rubriker vilket i sin tur har lett till längre försäljningstider och ett större utbud.

När jag som ledare för ett mäklarföretag jämför med samma tid ifjol är jag dock rätt så lugn. 2010 var vårt bästa år någonsin omsättningsmässigt, och första halvåret 2011 har vi gjort 15 procent fler affärer och ökat vår omsättning med 12 procent. Vi har dessutom ytterligare ökat vår andel kunder som rekommenderar oss till sina vänner och bekanta när de ska sälja sin bostad.


Min snabbanalys är att jag har förmånen att arbeta med mäklare och assistenter som har många års erfarenhet av såväl mäkleri som livet i övrigt. De har varit med om upp- och nedgångar vilket är viktigt när marknaden svajar. Vi är en grupp mäklare och assisteter som verkligen levererar.

Vårt starkaste argument, till skillnad mot våra konkurrenter, är inte en låg provision. Vårt starkaste argument är att vi är professionella ända ut i fingerspetsarna - och när affären är avslutad har du som kund ändå mer kvar i handen, om så många av våra kollegor skulle sälja bostaden utan att ta en krona i provision. Skillnaden mellan byråerna är milsvid - något som också framgår av den ena undersökningen efter den andra.

Utbudskurvan viker ner kraftigt just nu, precis som jag förutspådde för några veckor sedan. Kurvan är i princip identisk med förra året. Detta innebär med stor sannolikhet att vi även denna höst kommer ha ett begränsat utbud när marknaden kommit igång några veckor efter semestrarna.

Jag påbörjade min semester för någon vecka sedan. Som vanligt brukar jag ha hög tillgänglighet första semesterveckan då det alltid finns kunder som vill nå mig, samtidigt som vi precis höll på att avsluta några försäljningar innan jag stack iväg.

Min semester firar jag med fru och barn på Mallorca, mitt andningshål. Och som ni vet förmedlar vi lite affärer även här. Förra veckan hade jag tre visningar med kunder som vill köpa lägenhet och hus här på ön. Dessutom har vi nu tecknat avtal med ännu en mäklare på Mallorca. Vi arbetar numera även med Aurin & Partner, en tysk byrå som satsar hårt här på ön. Ni kan se deras och vår befintliga samarbetspartners utbud på vår webbsidas förstasida under Mallorca samt Mallorca syd-väst . Vill du veta mer om boende på Mallorca och vad det innebär ekonomiskt och juridiskt, så är det bara att höra av sig till mig med ett mejl.

Idag har jag inlett dagen med att se ett SprintTriathlon i Andratx. Några hundra spanjorer gav sig ut i dryga 30 grader. Det är en bedrift på våra breddgrader och än större i det här klimatet. Och på tal om triathlon så är våra duktiga triathleter från Kalmar i skrivande stund ute på banan i Österrike och kvaltävlingen till Ironman. Håller tummarna!

Kalmar har dessutom fått en avsiktsförklaring att arrangera en Ironman-kvaltävling nästa år i Kalmar. Detta är nog det största som någonsin arrangerats i Kalmar. Det är bara att gratulera oss som bor och lever i Kalmar. Det kommer att innebära miljoninkomster för kommunen. Kanske skulle man ta och gå ner tio kilo till i vikt och göra ett försök nästa år... Nej det var inget löfte, bara en tanke.

Må gott allihop så hörs vi om några dagar igen!

Halvtidsvilas namnsignatur