Bloggen

Hur - lika viktigt som vad

Skrevs den 27 november 2013

Jag dyker upp några minuter före utsatt tid. Det räcker ju. Det är varmt och det är trångt. Kanske var rummet inte riktigt anpassat för så här mycket folk, eller trodde de inte att intresset skulle vara så här stort. En del får stå och det är tätt mellan stolsraderna. Så tätt att första raden nästan sitter i mitt knä. Jag känner mig väl instuderad. Får improvisera lite, göra vissa avsteg, lira lite a capella så att alla kan se och höra.

Jag kör mitt föredrag, utan manus, utan någon förutbestämd röd tråd. Jag känner av vad audiensen reagerar på, vad de vill höra mer om. Jag berättar min story, om mitt liv, hur jag får ihop allt och vad min resa inneburit för mig. Det finns inget facit, det finns ingen mall.
Mitt i föredraget förundras jag över hur mycket veckorna fylls med, hur veckor blir till månader och hur jag passerar den ena milstolpen efter den andra. Det går i rätt högt tempo, men inte högre än att mina barn får förstaplatsen och att kunderna får den tid en bra affär kräver. Och inte högre tempo än att mina duktiga kollegor hinner med. Dessutom hinner jag ta hand om mig själv.
Föreläsningen avslutas efter en timme och jag sätter mig i bilen på väg till nästa möte. Allt känns bra, jag tycker att jag nått fram och de som bjudit in mig är nöjda.


Jag får sedan lite perspektiv när jag beger mig till Stockholm för årets mäklarkongress. Lyssnar på kompetenta människor och framförallt duktiga föreläsare. Ser skillnaden mellan olika sätt att framföra sitt budskap. Det som skiljer många gånger är inte innehållet utan hur det framförs. Jag känner att det är detta som är kärnan i det som jag och vi håller på med. Vi jobbar hela tiden på att bli bäst på att nå mottagaren - precis som en duktig föreläsare. Hoppas jag når fram.
Kanske ska jag sträva efter den tyska filosofen Friedrich Wilhelm Nietschs ambition: "Det är min strävan att i tio meningar säga så mycket som andra gör i en hel bok".
Nähe - dags att åka hem och rensa bland julsakerna. Trevlig advent på er allihop!

s namnsignatur