Bloggen

In Real Life (IRL)

Skrevs den 19 februari 2013

Den nya världen har gjort avståndet mellan människor minimalt. En knapptryckning och vi kan kommunicera med en person i en helt annan världsdel, med både ljud o bild. Fascinerande.

Men för att uppleva andra kulturer räcker det inte med datorer och Internet. Då måste vi göra den verkliga resan. Jag har i mitt liv alltid prioriterat att resa mycket, och jag gör det i mjöligaste mån med mina barn. Jag vill att de ska få uppleva andra världar än det överbeskyddande Sverige, som de och jag har vuxit upp i. Jag vill att de ska veta vilka möjligheter det finns där ute och att de ska veta att Sverige är en väldigt liten spelare i världen (Stockholms fondbörs är värd mindre än en procent av det totala värdet hos världens börser). Även om döttrarna kanske alltid kommer att bo kvar i Sverige så finns det så mycket att ta med sig hem av intryck och idéer.

Just nu är vi på Kap Verde och vi ser en utbredd fattigdom när vi kommer utanför turistområdena. Det är viktigt att barnen får viss kunskap om ställen vi besöker - och många gånger är det en rätt mörk baksida utanför hotellens område. Som turistort har Kap Verde en lång väg att vandra - allt från hur upplevelserna paketeras till det viktigaste av allt: service och bemötande.

Jag provade ett nytt grepp hos barnen (och med något undantag även för mig) här: en vecka utan Internet och Facebook. Och tänk - det funkade alldeles utmärkt.

Det skulle också ha blivit långa löprundor i 25-gradig värme var det tänkt. Men istället blev det 38,5-gradig feber för mig och mellantjejen. Så en stor del av tiden tillbringades i skuggan och väldigt träningsfritt. Men till helgen påbörjas ett 10-veckors slaviskt mat- o träningsprogram inför Mallorca Ironman den 11 maj. Så nu får det bli feber, bye bye! /Pontuz

In Real Life (IRL)s namnsignatur