Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

“Ingen kan vara nere med en ballong”

2013-09-03

När jag åker runt i husen och bostadsrätterna och träffar familjer, då möter jag också deras barn. Och det är mer regel än undantag ett det finns en Appleprodukt där – Iphone, Ipad etc.

Nu ser jag väl inga större problem med detta. Utvecklingen gör oss mobilare och snabbare, och våra barn växer upp i en vardag där det är vad som gäller. Men var ska vi och våra barn finna vår klokhet när allt går så snabbt? Tänk tillbaka lite grann! Var hörde du de där första citaten som gjorde att du fick tänka till ett par gånger? Jag är född 1970, och liksom mina barn är jag uppvuxen bland annat med den klokaste av dem alla, fast han inte vet om det: Nalle Puh. Puh hittade alltid små korn av ljus och klokhet sina egna små bryderier:
"Ingen kan vara nere med en ballong!" "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man börjar leta efter det." "Den bästa platsen att gräva en mycket djup grop i vilken man vill fånga en Heffaklump, vore någonstans där en Heffaklump redan befinner sig, bara någon meter längre fram ungefär."
Vi fick plocka mycket ur sagoböckerna, tänka till och fundera. AA Milne, som är Nalle Puhs "pappa" och författare, måste haft en hel del klokheter inom sig. Och han förmedlade den på ett målande och lekfullt sätt, som flera generationer kunde ta till sig.
Vi kan ta ett par andra exempel som är lite vuxnare, Lewis Carolls "Alice i Underlandet": "Om man inte vet vart man ska, spelar det ingen roll vilken väg man tar." "I morse visste jag vem jag var, men jag har förändrats några gånger sen dess."
Förvinner sådant här? Boken har funnits i alla tider och har gått i arv mellan generationer. Lämnar vi över något till nästa generation eller är den så upptagen med att fundera på framtiden att de glömmer historien? Och utan kunskap om din historia är det svårt att skapa en framtid. Kanske går det för fort?
Varför svamlar jag då så just i den här bloggen? Jo, jag fick för en tid sedan höra det här av en äldre kvinna, som just fyllt 91 år (jag har fått hennes lov att citera detta):
"Pontuz, jag har följt dig i många år nu. Du har lyckats för att du har varit lite före din tid. Du har skapat en ny väg för andra mäklare som skiljer sig åt mot hur det var att jobba i yrket tidigare. Du har dessutom gjort mycket för Kalmar och många ser dig. Jag vill gärna se att fler "Pontuz" kommer fram bland dagens ungdomar. Jag tror dock inte de ser vad du har gjort - de ser bara vad du befinner dig idag - och ser de inte historien kan de inte skapa sig egen framtid. De kommer kanske dit där du och dina medarbetare är idag, men de kan inte gå före för där är det tomt."
Att ta med sig erfarenheter och lära av historien är viktigt både för att få dynamik i sitt liv och för att lyckas som företagare. Och att omge sig med människor som ger energi istället för att ta energi berikar ditt skapande. Om du bara omger dig med människor där alla vet mindre än du själv - då kommer du aldrig att utvecklas. "När du vandrar runt en dunge lärkträd för att spåra någonting, se då till att det inte är dina egna fotspår du följer efter." Källa: Nalle Puh

 

Ha en skön vecka/Pontuz