Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]uzlofgren.se

Kallsupar och sandslott

2011-07-18

Där stod vi, jag och norske Jens, åter på stranden, denna gång i Sa Rapita på södra Mallorca. Vi var återigen anmälda till ett sprinttriathlon. Det var varmt, cirka 35 grader, och dessutom blåsigt. Det kan tyckas skönt, men inte när jag som något svag simmare ska ut i Medelhavet med 300 slimmade spanjorer i 25-årsåldern.

Starten gick och min taktik var att crawla de första 300 av 750 meter i havet, för att sedan köra lite bröst och därefter avsluta med crawl igen. Den taktiken sprack i första vågen. Kallsup, nästa våg sköljde över mig och jag tappade konceptet fullständigt. Jag bröstsimmade istället åttio procent av sträckan och hamnade otroligt långt bak i fältet, hade typ tio personer efter mig.

När vi var i mål skulle vi i alla fall växla till 14,4 kilometer mountainbike. Jag har en lång erfarenhet av mountainbikekörning, exakt tjugo minuter för att vara exakt... jag provade lånecykeln igår - en skapelse för dryga 50 000 kronor, som ser ut som en motocross utan motor.

Detta var lite annat än att köra racer på landsväg. Ut i skogen på en snirklig bana, genom rödgrus, ner i strandsanden och upp på vägarna igen. En bana som skulle köras fyra varv. Oj, så fort alla körde. Och det var nu jag tänkte tanka på med vätska inför den avslutande löpningen. Men det är inte lätt när det hoppar, ryker och gungar hela tiden.

Med ett sandslott i munnen kom jag in för den avslutande löpningen. Ett varv på femkilometersbanan, som var lagd så man möter alla de bästa löparna när de börjar nå målgång. Det var lite knäckande eftersom de bästa löparna kom redan några minuter efter  jag gett mig iväg ut på löpningen.

En stund senare var jag dock i mål. Trots värmen var jag pigg men samtidigt förbannad. Förbannad för jag inte klarade av att bemästra vågorna och saltvattnet, och för att jag inte tog ut mig mer på löpningen. Jag hade alldeles för mycket krafter kvar när jag kom i mål. Med en viss eftertanke kan jag väl ändå konstatera att hade jag varit fem minuter snabbare totalt så hade jag varit på 121:a plats. Känns kanske som det kvittar. Men vi hade en rolig förmiddag och det har varit en bra målbild för semesterns träning. Jag slutade på 155:e plats av de 235 som fullföljde. Hyfsat för en 40-årskrisande skandinav.

Dags att packa sig hemåt Sverige igen. Många undrar hur vi kan tillbringa så mycket tid på Mallorca. Här är lösningen:
• Undvik allt från Platja de Palma till Magaluf och Alcudia - det är inte Mallorca för mig. Om ni nu absolut måste besöka dessa platser gör det inte från 15 juni till 15 september.
• Hyrbil är ett måste - de finaste stränderna ligger inte vid hotellen, de ligger på helt avskilda platser (om det nu är badsemester som gäller).
• Är du någorlunda tränad så hyr en cykel och cykla i bergen på västra och nordvästra ön. Oslagbara vyer och en helt fantastisk natur.
• Sök dig från turistområdena och upplev det spanska köket - det gör ni i de mindre byarna och i de mindre marinorna.
• Tillbringa en weekend i Palma. Fantastisk shopping och några riktigt bra restauranger och caféer.
• Hyr hus här nere istället för bo på hotell. Då hamnar ni oftast i mer genuina områden och det är för det mesta mer prisvärt.
• Sugen på äventyr? Det finns ett otroligt utbud av adventurebolag.

Listan kan göras riktigt lång... Ett alternativ är givetvis att köpa ett boende här nere. Inte längre bort (tidsmässigt) än en stuga i Sälen, alltid bra väder och möjlighet att finansiera genom uthyrning, där det betalas riktigt bra under högsäsong. Vi ser dessutom till att det finns svensktalande personal - allt från oss mäklare till jurister och bankfolk.

Nu längtar vi dock hem till Kalmar, vännerna och allt annat som hör Sommar-Kalmar till. Mallorca får det bli i september igen.

Ha nu en fortsatt fin vecka!

All the best/Pontuz