Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

Live från Vättern Rundan

2011-06-17

Hej på er! Mattias här på plats i Motala. Jag har fått den stora äran att blogga live från Vätternrundan. Min kära vapendragare Pontuz, Boxer Robert och Duracell Johan från Mix Megapol skall avverka 30 härliga mil runt Sveriges näst största sjö. De startar 21.30 och jag skall uppdatera till er under natten hur det går för det här starka gänget.

En timma kvar till start. Grabbarna håller på för fullt med vascilinet och det är tur vi känner varandra väl. Vi sitter i en lånad husbil 5 minuter från startfållan och förberedelserna är som sagt i full gång. Pasta  och Vitargo har stått på matsedeln hela dagen så ur det perspektivet är de väl förberedda. Det är rekordmånga startande i årets Vätternrunda. 22 871 tappra själar skall cykla under natten och morgonen. De skall enligt SMHI klara rundan utan regn, men det kommer förmodligen bli kraftiga syd/västliga vindar. Temperaturen kan sjunka ner mot 5 grader under natten. Jag håller tummarna med en påse chips och cola och följer dem via sms och internet i en bekväm husbil. Vi hörs under kvällen och natten.

Jag försökte lägga in en bild från starten här, men tekniken är inte med mig riktigt. Pontuz och Johan var först i väg i startgrupp 61. Strax bakom kom härliga Hence som hade ont i baken redan innan han startade. De blåser kyliga och ganska kraftigavindar så grabbarna kommer få en jobbig start i motvinden. De vänder i Jönköping någon gång mellan 01.00 och 01.30 i natt. Jag är åter i den varma husbilen, parkerad strax intill järnvägsspåret och jag hoppas tågen är lugna under natten.

 Det är tufft i mediabranchen. SMS-uppdateringarna fungerar inte så jag får bristfälliga rapporter om var våra kära cyklister befinner sig. 00.36 blev jag väckt ur min skönhetssömn av en glad och pigg Pontuz som ringde. Han och Johan hade då kommit till Gränna och har cyklat 8 mil. De har haft motvind hela vägen och de styr nu kosan mot Jönköping. När jag skulle blogga var givetvis batterierna i datorn slut så nu ligger jag på knä i en arrangörsbod och skriver. Det är 10 grader och båsigt. Nu laddar vi alla om och återkommer under natten.

Nu har jag även fått besked om att Henric har kommit till Gränna. Han anlände ca 25 minuter efter Pontuz och Johan. Hoppas han inte äter för mycket polkagrisar utan kämpar sig vidare ner mot Jönköping.

01.47 fick jag glädjande besked från Pontuz. Han var då i Huskvarna och kände sig urstark. Bra jobbat.

02.32. Vår kära kompis Duracell-Johan har nått Bankeryd och mår förhoppningsvis bra.

 0315. SMS från Pontuz som låter meddela att han och Johan cyklar tillsammans igen. De har nått metropolen Fagerhult och har därmed avverkat 13,8 mil. Det är lite kallt och ömmande skinkor börjar göra sig till känna. Nu är de i princip halvvägs och borde ha medvind.

03.47. Har försökt ringa Boxer-Robert för att höra hur han har det, utan resultat. Då kommer plötsligt ett meddelande om att han har kommit till Bankeryd. Han är en bit efter, men kämpar på. Mycket starkt gjort av honom med endast 16 mil i kroppen innan loppet.

04.00 Fullmåne i Motala och det är ljust och fint. Vinden är fortfarande kraftig, vilket är ovanligt den här tiden på dygnet. På gatorna är det fortfarande mycket cyklister och det går snabbare och snabbare ur startfållan. Möter en och annan i finstassen och problem med balansen. De börjar ge upp och är förmodligen på väg hem.

04.40. Pontuz och Johan anländer till Hjo. 177 km avklarade. I Hjo kan grabbarna äta lasagne och fylla på depåerna inför de avslutande 12 milen. De beräknas vara i mål 09.39 enligt arrangörens uppdatering.

04.48 Får meddelande från Henric som har 16 mil kvar och riktigt ont i akterpartiet.

04.49 Pontuz och Johan lämnar Hjo. De struntar i maten och fyller på sina vattenflaskor i stället. De känner sig skapligt pigga.

06.05. Pontuz har kommit till Karlsborg och har därmed cyklat 21 mil. Han har kommit in i en svacka och har ont och får bita ihop ordentligt.

06.17 Henric anländer till Hjo. Han lär nog äta lasagnen. Han behöver komma av cykeln och vila rumpan men framför allt få i sig nödvändig energi.

 07.41. Pontuz och Johan har fåttt ny energi och är nu i Aspa. Nu är det bara 5 mil kvar.

09.07. Pontuz och Johan är nu nära målet. De har kommit till Medevi och har ca 3 mil kvar och en timmes färd mot måleti Motala. Jag kan tänka mig att de känner sig som att de har kommit till Eldris om man åker Vasaloppet. Det gör fruktansvärt ont, men målet är nära och viljan att ta sig i mål är stark.

10.01 Äntligen får jag se min vapendragare Pontuz och kära Johan korsa mållinjen på tiden 12.31. De var trötta men lyckliga. De pratar redan om att slå den tiden nästa år

10.10 Henric passerar Aspa. Beräknad målgång 12.53

11.50.Det är trötta kompisar jag har där vi nu sitter i husbilen. Det värker både här och där på dem, mest där faktiskt. Nu försöker vi lösa hur vi skall få varmvatten till duschen i bilen. Vi sitter också och hoppas att det går bra för Henric där ute på vägarna. Han har säkert en timma kvar innan han är i mål.

11.55. Henric har nu kommit till sista kontrollplatsen i Medevi och har en timme kvar. Han har svag motvind och en hel del backar kvar att kämpa med innan han når det efterlängtade målet i Motala där vi skall ta emot honom med öppna armar.

13.09 slog jag armarna runt Henric som då kom i mål efter att ha cyklat i 15 timmar och 40 minuter, en prestation utöver det vanliga. Hence fick värk redan efter någon mil, men med en vilja av stål tog han sig hela vägen runt Vättern. Bra jobbat Hence. Grabbarna har lite problem med gången och är nu på väg att duscha på en skola här i Motala. Därefter bär det av tillbaka till Kalmar och jag räknar med att de kommer att somna innan vi lämnat Motala. Jag är mäkta imponerad över vad grabbarna har presterat. Att cykla 30 mil, mestadels under natten och med en kraftig motvind inledningsvis kräver mental styrka. När sedan vinden vänder, ja då börjar uppförsbackarna i stället. Mycket starkt jobbat grabbar. Vi är alla glada att alla kom i mål och mår förhållandevis bra. Inga skador eller sjukdomar. Nu drar vi snart mot Kalmar och jag passar på att tacka för mig. Mattias