Bloggen

“Lögn, förbannad lögn och statistik”

Skrevs den 26 januari 2016

Hej på er. Ny vecka och vi börjar alla komma in i gängorna efter helger och ledigheter. Även bostadsmarknaden börjar skaka av sig den snö som föll och telefonerna har börjar ringa ordentligt igen. Det är nu alla säljare vill vara startklara och redo när köparna kommer ur vinterdvalan. Där var de i och för sig en väldigt kort tid i år, och de verkar inte heller ha sovit speciellt djupt. Köparna finns hos oss i princip året runt numera – det är snarare säljarna som väntar till efter helgerna.

Nu är också den perfekta tiden för säljarna att komma fram. I veckan fick vi nämligen prisstatistik från Maklarstatistik.se. Kalmar imponerar med en 27-procentig uppgång på bostadsrätter och 16 procent upp på villor den senaste tolvmånadersperioden. Så om du har minsta fundering på att sälja är detta en utmärkt tid. Det är all time high, vilket inte kan vara för evigt…

Och på tal om att sälja, så vet ni ju att alla vi som är fastighetsmäklare alltid säljer flest, mest och bäst. Det konstiga är bara att alla säger så J Och alla är bäst i sin kedja (de som ingår i en) och alla är månadens kontor eller årets rookie.

Då är det ju jättebra att årsstatistiken 2015 för alla mäklare i hela Sverige har kommit. Det är företaget Värderingsdata som samlar in information om vilka mäklare som säljer privatfastigheter och hur mycket var och en säljer för per år. Och tittar vi på den siffran visade det sig att vi återigen är marknadsledande i Kalmar med 43 procent av den lokala marknaden. Tvåan hade 26 procent och trean 13 procent.

Det är inga skrällsiffror förutom att de två rikstäckande kedjornas lokala representanter har kannibaliserat på varandra och den ena nästan har ätit upp den andra. Därför måste vi ner på fyra procent av marknaden för att hitta nummer fyra i stan, och när vi är nere på tre-fyra procent är det rätt tätt mellan mäklarna lite längre upp på Västra Sjögatan. Så därmed har vi facit och kan sluta spekulera!

Det är för övrigt inte bara mäkleriet som har startat igång utan också träningsåret. Jag har legat lite lågt eftersom kroppen har skrikit till mig: ”bara för att du tror att du är 25 år så är inte vi riktigt där”. Småskador har avlöst varandra, men nu är det bara ett knä som spökar lite. Bortsett från detta så är det dags att starta igång den 45-åriga dieselmotorn igen. Men det blir tuffare för varje år. Och nu går jag faktiskt in på mitt femte Ironmanår… jag som bara skulle testa lite J

Var rädda om er!

“Lögn, förbannad lögn och statistik”s namnsignatur