Bloggen

​Lyckan före lyckan

Skrevs den 20 oktober 2020

Är du duktig på att fira de små glädjeämnena? Där i ligger mycket av din lycka – kanske i större utsträckning än det som verkar var de största ögonblicken av just lycka. Jag har läst ”En liten bok om lycka” av min ekonomi-idol Micael Dahlen och jag blir lika fascinerad varje gång jag läser eller hör Micael.

Många gånger ligger lyckan i förväntningar och längtan. Kanske är det till och med så att vi är som lyckligast precis innan det där händer som vi tänker gör oss lyckliga. Micaels forskningar visar faktiskt just det – vi är lyckligast precis innan själva händelsen. Om vi då betänker att vi sätter upp många små mål, små längtans drömmar, längtan till möten och så vidare så går vi ju i princip i ett konstant lyckorus. Det blir kanske helt enkelt lite lyckligare i tanken än i verkligheten.

Mitt tips är då att du tar i så att du nästan spricker när du längtar och sätter mål, för då kommer du ju att bli rätt lycklig ändå. Och det är ju nog så viktigt att sprida ut lyckan och se till att den är ständigt närvarande, inte minst på jobbet. Vi borde se och fira de små framstegen bättre eftersom det dessutom skapar samhörighet på arbetsplatsen där vi spenderar en så stor del av våra liv.

Hos oss är detta A och O. Här jobbar vi med en tro på det vi gör, en gemensam mission och dessutom värdebaserat. Det är den rätta och sanna medicinen för teambuilding och det blir då också en del av vår vardag. Jag tror att vi svenskar måste bli bättre på att fira helt enkelt. Firande skapar leenden och leenden skapar lycka. Tänk också på att just din lycka är unik – bara du vet vad som gör dig lycklig. Jag som ledare får försöka skapa en generell lycka hos mina medarbetare och det funkar eftersom gruppen är rätt homogen. Privat vet jag numera vad som gör mig lycklig… utöver barnen, som alltid gett mig lycka.

Enligt Micael är nuet: ”korta sjok av sekunder. Ungefär fyra sekunder klarar vi att verkligen vara här och nu. Därefter börjar vi försvinna iväg. Vi brottas alla med att leva i nuet. Det är så viktigt men samtidigt fruktansvärt svårt.”

Så ta vara på de små lyckostunderna!

Här är lite kloka tankar från Micael och hans bok:

”…acceptans: Jag kan inte skapa all min lycka i nuet. Då kommer jag känna frustration resten av livet. Tiden finns både före och efter nuet och den kan jag foga över bättre. Det är häftigt att upptäcka hur mycket det går att få ut av tiden före den händer och efter att den har hänt. Att unna sig av att njuta det som ska hända kan man bli bokstavligen hög på.

…att jaga lycka: Det har vi nog alla gjort men ju mer vi jagar lyckan desto mindre upplever vi av den. Vi blir kräsna när den är målet.

…den egna potentialen: Upp till 50 procent av vår egen lycka kan vi förutse. ”Gör du så här och lever ett sådant här liv så kommer du att vara så här lycklig”. Men varje dag kan du göra större skillnad med någonting som inte är planerat. Du kan påverka din lycka mer varje dag än du tror. Det du gör i dag kan påverka din lycka mer än dina gener har gett dig, eller hur gammal du är, eller om du är troende eller inte.

…det (egenmyntade uttrycket) happykondri: Du tror att du är olyckligare än du är därför att du tänker att du borde vara lyckligare. Vi tänker att lyckan ska vara i toppen av skalan. ”Det finns så många andra jobb jag skulle kunna gå till, eller andra utbildningar jag hade kunnat välja”. Vi jämför vårt genomsnitt med andras toppar, men det blir bara rättvist om vi jämför våra toppar med andras toppar.

…oron för att åldras: Många brottas med det men då kan det vara härligt att känna till att du blir i genomsnitt lite lyckligare för varje dag du blir äldre. En delförklaring är att vi får allt fler härliga händelser att njuta av i efterhand. Vi skapar en lyckobank.”

Nu ska jag fortsätta att vara lycklig en vecka till!

Pontuz Löfgrens namnsignatur