Bloggen

Lysande insikter

Skrevs den 7 december 2016

Nu gäller det jävlarimej att bita ihop ett tag till. Men var tappra, kära vänner, för snart är det dags. När det är som värst är räddningen nära, och nu är den inte långt borta. Ett tag trodde jag att jag var ensam med mina mörka känslor, men icke. Jag har fördjupat mig och funnit att det är konstaterat. Ljuset styr vår produktion av hormonerna melatonin och kortisol. För lite dagsljus kan påverka både stressnivån och förmågan att sova, och resulterar ofta i humörsvängningar – inte konstigt man är vinterlåg, lite mjukare kring midjan, trött och har en klump i magen… eller något åt det hållet. Jag gillar inte det här med vintermörkret, hörrni. Men nu är det bara ett par veckor kvar tills det vänder mot ljusare tider.

Jag läste dessutom att dagsljus innehåller naturliga antidepressiva beståndsdelar som hjälper oss människor att synkronisera med den naturliga livsrytmen. Det finns forskningsunderlag som visar att man kan minska risken för vinterdepressioner genom att exponera sig för direkt dagsljus. Men då vill det ju till att det är dag en liten stund då och då – inte att det börjar skymma efter lunch.

Jag känner mig redan gladare, bara genom att tänka på att det snart vänder. Jag kommer dessutom att bli bättre på jobbet snart – och inte bara jag utan alla. Forskare har nämligen tittat på sambandet mellan produktivitet och dagsljus. De konstaterade att produktiviteten ökar med upp till femton procent på platser med ett mer generöst utbud av naturligt dagsljus... Jiippi!

Det finns tydligen många andra aspekter på det här med dagsljus, som bland annat berör psykologiska faktorer. Vi lever efter en 24-timmarsrytm (även om jag önskat många fler timmar), som har en stor påverkan på vår hälsa och vårt välmående. Vår rytm kontrollerar vår sömn, vårt uppvaknande, vår reaktionsförmåga, våra prestationer, vår temperatur och så vidare. Hm. Jag känner att jag inte kan vänta på vändningen, måste agera nu.

Av en ren händelse måste jag därför fara till Mallorca redan nu på fredag. Anledningen är faktisk inte ovanstående rader, även om det hade varit skäl nog. Som ni vet så säljer vi en del bostäder även på denna fantastiska ö och det är dags att fara dit för att göra upp två affärer. Det här innebär ju att jag kommer få ljuset ett par veckor innan ni får det. Jag lovar därför på heder och samvete att jag kommer ta med mig en massa energi hem och dela med mig till er. Så slipper vi, alla tillsammans, sömnproblem, (jul)stress och humörsvängningar. Till dess önskar jag er en härlig vecka!

Lysande insikters namnsignatur