Bloggen

När talangen får gro

Skrevs den 9 april 2019

För att utvecklas som individ eller företag krävs många komponenter. Inspiration är en viktig del för mig. Mitt sätt att utveckla företaget bygger på inspiration från andra människor och entreprenörer. Därför gäller det att jag hela tiden befinner mig i energifält där jag kan få del av just detta.

I fredags var en sådan dag. Jag hade förmånen att föreläsa på ett inkubatormöte där vetgiriga entreprenörer satt som åhörare och där det fanns tid att diskutera. När jag får vara en del av sammanhang som detta blir det en bra bas för nya idéer och processer. Jag försöker att ge mina åhörare en öppen och ärlig bild av hur jag byggt upp mig själv och min verksamhet, och det jag får tillbaka är små frön som jag sedan kan förädla i mitt eget företag.

En annan sak som är viktig för mig är att vara nyfiken på talanger. Och det behöver inte nödvändigtvis vara talanger som jag har fått in i mitt eget företag - det kan även vara talanger jag har förmånen att möta i andra sammanhang och från andra branscher.

När vi själva jagar - och ofta finner - talanger till vår egen verksamhet får de gå ett traineeprogram där studier kombineras med faktiskt arbete under studietiden. Det är inte en helt utstakad bana så det är viktigt att personen i fråga själv ser vad som är nästa steg i varje process och redan ”är där” när uppgiften väl kommer. Det är nämligen mycket av just det som vårt jobb handlar om – att ligga steget före och förutse köparens eller säljarens nästa steg. Allt kan vi inte coacha och utbilda i men vi kan dela med oss av vår erfarenhet inom mäkleri och vi kan säkerställa att de vi utbildar har samma viktiga värdegrund som företaget.

Det häftigaste med att vara ledare i ett företag i ständig förändring är just att se talanger utvecklas. Vi har några fantastiska exempel på kontoret där flera medarbetare har gått från talang i vårt traineeprogram till mäklare, eller andra funktioner i företaget, i toppklass. Vi har en person som går programmet just nu och som visar fantastiska egenskaper för att bli en duktig mäklare, och vi är just nu inne i slutskedet av en rekryteringsprocess för nya mäklare och trainees. Nya människor kommer in med ny inspiration och nya kvaliteter – precis så som det ska vara i ett företag i ständig förändring och tillväxt.

Pontuz Löfgrens namnsignatur