Bloggen

Negativa tal

Skrevs den 30 augusti 2017

”Pappa kan du hjälpa mig med matten?” ” Absolut, vad handlar det om?” ” Det handlar om negativa tal och dess prioriteringsregler.” Jag tycker att jag är rätt ok på matematik, vilket även var ett av mina favoritämnen i skolan, och i dotterns fall pratar vi matte gymnasium årskurs ett. Så jag börjar kolla in talen och inser snabbt att det var ganska exakt 30 år sedan jag såg sådana här tal senast. Barnen blir äldre, svårighetsgraden ökar och i samma takt kommer vi föräldrar allt längre från studietiden. En rätt dålig kombo, inser jag snabbt. Jag vill ju finnas där, hjälpa till, stötta, diskutera och fördjupa mig tillsammans med henne i lärandet. Men med tre barn som går i stadierna från mellanstadiet till gymnasiet är det svårt att finnas där och hjälpa till i alla ämnen.

Dessutom ska jag finnas där och prata om vuxenlivet med de två äldsta och vara en vän som lyssnar, samtidigt som jag ska vara vuxen och sätta regler. Jag ska förvarna om faror som kommer finnas där ute och samtidigt få dem att våga gå sina egna vägar. Jag ska trösta, pusha, bromsa, glädja, förbjuda, lära… och alltid älska dem oavsett vad som händer. Att vara förälder är en konst. Jag kan tänka mig att det är rätt många där ute som känner sig rätt maktlösa nu när skolan börjar. Och jag kan bara tänka mig hur det skulle vara om jag inte kunde språket till hundra procent och dessutom fått min egen utbildning i ett annat land – sådan är verkligheten för många idag.

Enligt facit skulle talet bli tio. Jag fick det till åtta…

I slutet på förra veckan drog vi till Hestra för att planera och ladda för hösten. Vi kan se tillbaka på en av de bästa kickoffer vi haft – och då har vi haft en himla massa bra kickoffer. Det är en stark grupp som ger sig ut i höstmarknaden. Vi går ut där med en tydlig målbild, med en härlig stämning i gruppen och med ny kunskap. Trots ösregn i två dagar så sken alltid solen mitt bland oss och den energin ska vi nu ge våra kunder under hösten!

Negativa tals namnsignatur