Bloggen

Nya perspektiv

Skrevs den 14 januari 2013

Solen sänker sig sakta ner i havet. Horisonten är som en slöja i rosa och orange. Sista dagen på semestern är här. Nu är batterierna laddade på allvar inför det nya året. Jag har i och för sig tjuvstartat lite härifrån men mest för att hålla mig ajour. Nya tankebanor har gett nya insikter – medhavd litteratur har hjälpt till att rita nya kartor för framtiden såväl privat som företagsmässigt.

Det har varit en semester som också inneburit spännande möten. Möten som gett nya perspektiv. Jag tänker till exempel på Mama Mali som, tillsammans med sin syster, bott i princip levt hela sitt liv på en liten ö med ett tjugotal bosatta - hon möter globetrotters varje dag, och själv har hon aldrig ens tankat bensin på en mack.
Eller så tänker jag på Sejl, som läste våra tankar och alltid fanns på några meters avstånd med en handduk, en flaska vatten eller en vägvisning och som alltid är så glad för att få hjälpa till - han ville vara bäst på det; bäst på det vi kallar service eller kundvård. Helt utan skolning. Samtidigt utbildar vi oss hela tiden bara för att kunna bli som Sejl.
Jag tänker också på den glada Sergi, som jag mötte på en strand i Surin. 30-årige Sergi och hans flickvän hade just lämnat ett Sibirien med minus 37 för ett Thailand med plus 37. Han tyckte inte att minus 37 var så farligt - han berättade att när det var minus 60, då var det kallt. Sergi älskade att fråga om väst, om Sverige, om business och om möjligheterna som han nu såg i sitt land. Möjligheter som vi många gånger bara passerar i vårt eget land.
Och jag tänker på bartendern M i Nai Yang, som undrade om det verkligen fanns snö i Sverige. Några färska Facebookbilder gav honom mer svar än han någonsin kunde ana. Han serverade frusna européer kalla drycker utan att känna till kyla.
Möten som dessa berikar mitt liv - tänk om vi i Sverige kunde vara lika intresserade av att ta vara på alla de synsätt som flyttar till Sverige. Vi lever i ett land som merparten av världens befolkning knappt känner till. Ändå tror många svenskar att vi är världens axel som allt kretsar kring. Tänker vi om, blir mer vetgiriga och är mer öppna i sinnet så är vi med i utvecklingen. Om inte så hamnar vi snart efter andra länder och kulturer.
Om några dagar är jag tillbaka på kontoret. Är spänd av förväntan. En grupp ska fungera i alla kuggar, dreven ska var oljade och intrimmade för att kunna gå för fullt. Och ur en av Sveriges mest vältrimmade motorer ska vi få ut ännu mer, och allt skall skötas på sådant sätt att alla delar håller hela året. En angenäm uppgift - en uppgift som jag tillsammans med duktiga medarbetare ser fram emot.
2013 - nu är vi på G
Hälsningar med värme/Pontuz

Nya perspektivs namnsignatur