Bloggen

​Om inspiration, drivkrafter och att bära rätt glasögon

Skrevs den 5 oktober 2021

Många gånger får jag den kloka frågan vad det är som driver mig (det undrar jag med ibland). Vad det är som gör att jag efter trettio år som mäklare hela tiden vill fortsätta utvecklas och vill utveckla vårt företag? Vad är det som gör att jag aldrig går ner på hälarna utan håller mig på tå efter över tjugo år som marknadsledande i vår region? Var finner jag energin och inspirationen?

Det finns vissa egenskaper som ofta återkommer hos drivna människor. Många gånger handlar det om ett bekräftelsebehov (som man kan spåra i mycket unga år) och många gånger handlar det om passion och vetgirighet inom det man håller på med. I mitt fall handlar det mest om att jag har förmånen att jobba med något jag älskar. Det finns säkert ett visst mått av bekräftelsebehov inbakat, men jag fick en bra mix när jag växte upp.

I min uppväxt var det idrott som gällde. Men jag var aldrig någon talang utan en ren träningsprodukt. Jag var tvungen att träna hårdare än alla andra och jag var tvungen att vara exceptionellt noggrann i mina upplägg och mina målbilder redan från unga år. Det här har resulterat i att det har varit naturligt för mig att jobba hårdare än mina jämnåriga, söka djupare kunskap och alltid vara nyfiken på om det finns någon väg som ingen annan prövat och som kan vara mer framgångsrik.

Jag är dessutom uppvuxen med en mamma som var egenföretagare (frisör) och en pappa som drev ett enmansmäkleri i Jönköpings utkanter. Jag fick med andra ord såväl entreprenörskapet som mäkleriet med modersmjölken. Kvällsjobb, helgjobb och ständig tillgänglighet var min vardag redan från barnsben. Lägger man därtill att reklam och sälj var det som jag var mest intresserad av när jag gick i gymnasiet så började det där (med facit i hand) skönjas en egenföretagare inom till exempel mäkleri.

I takt med att litteratur inom ledaskap blev populärt växte mitt intresse för personlig utveckling. Jag verkligen älskade – och älskar fortfarande – att sätta i mig all litteratur, föreläsningar och poddar som finns inom området. Det gör att jag aldrig vill stanna upp, jag vet att ständig utveckling är det enda som motverkar stagnation. Det är därför som vi har kunnat hålla oss på topp under så lång tid, ständigt steget före och med mer insikt och kunskap.

Energin till allt det här har jag nog funnit i många olika källor och de har varierat under åren. När jag var yngre (jag började som 22-åring, vilket var väldigt ungt i branschen i början 90-talet) ville jag visa att hela branschen kunde rätas upp med lite nytänkande. Den var konservativ och tråkig, rätt många avdankade män dominerade skrået.

När jag efter två år som anställd tog beslutet att starta eget med min dåvarande kompanjon, mäklarlegenden Göran Johansson, fick jag ovänner i branschen av den enkla anledningen att de var skiträdda. Jag bestämde mig då för att de aldrig skulle få trycka ner mig och att de skulle få en resa de aldrig skulle glömma, och det fick de. Några av dem försöker fortfarande jävlas efter snart 30 år, men omgivningen har förstått att det är små män som mår rätt dåligt.

De senaste 10-12 åren har jag fått energin av det som sker jämte jobbet (träning, rätt kost, minimalt med alkohol, återhämtning med mera) men även av den omgivning som jag har satt ihop på jobbet; de jag arbetar tillsammans med. Att gå till jobbet och veta att den här dagen, precis som alla andra arbetsdagar, kommer att berika mig är en ynnest.

Inspirationen kan jag finna hos framgångsrika mäklarbyråer i Sverige, jag hittar korn här och där. Men framför allt hittar jag inspirationen i andra länders mäklarmarknader. Jag kan även inspireras av människor och företagare i helt andra branscher. Det gäller att hela tiden se utanför den så kallade boxen. Det är i företagandet precis som i samhället och livet för övrigt: mångfald och ständig nyfikenhet på andra människor utvecklar oss såväl som personer som företagare, bara vi har rätt glasögon på oss.

Nu är det dags att stänga laptoppen för i kväll men jag kan lova er ett inlägg nästa vecka som trattar ner ner väldigt mycket av det ni just har läst… stay tuned!

Pontuz Löfgrens namnsignatur