Bloggen

...om inte nån sätter fart

Skrevs den 9 april 2013

Ok – nu får våren vara här. Jag bestämmer det, helt enkelt. Eftersom jag är en omtänksam och noggrann far till mina barn gör vi så här: Fidelie, som är fem år, går från och med nu till dagis utan vinteroverall. Vårjacka och överdragbyxor ska på. Konsekvensen blir då att värmen måste komma – för inte skulle jag, som omtänksam och noggrann far, låta dottern frysa?

Jag märker på alla fronter att vi behöver ljus och värme. Bostadsmarknaden har gått på halvfart under första kvartalet. Vi gör i och för sig bättre siffror än 2012 års rekordsiffror, men det där riktiga vårruset har inte infunnit sig ännu. Det är cirka 25 procent färre bostäder på marknaden nu än motsvarande tid förra året.
Man jag tror att ketchupeffekten väntar just runt hörnet. För allt talar för att 2013 kommer bli ett riktigt bra år. Låg (förhållandevis) arbetslöshet i Kalmar, låga räntor, litet utbud och ringa nyproduktion - faktorer som alla talar för en prisuppgång. Och vi är redo.


Den stora snackisen i stan verkar annars var jämförelsen mellan Kalmar och Växjö - debatten är het just nu. Och många tunga beslut måste fattas för att Kalmar ska få en positiv utveckling. Vi måste få en bättre dynamik inom politiken, starkare (oppositions)partier och företrädare för dessa, mer näringslivsinriktade politiker och kanske framför allt nytt blod in i politiken. Blod som cirkulerat i andra miljöer, blod som berikar och ger näring. Dessutom måste vi i näringslivet våga satsa på vår stad, öppna oss mot varandra, lära av varandra och glädjas med andras framgångar.
Många gånger kan jag känna att för få tvingas satsa för mycket - det vore bättre om många fler satsar mer solidariskt än att bara se till sin egen plånbok. Kulturen måste få kliva fram och utvecklas. Universitet måste få en större roll, och framför allt måste vi inse dess oerhörda betydelse för stadens utveckling. Men det viktigaste för vår utveckling tror jag är att infrastrukturen prioriteras. Med vårt geografiska läge måste vi göra det enkelt att komma hit och kunna ta sig härifrån. Det finns givetvis många fler områden som ska prioriteras, men det krävs skattekronor - och skattekronor kommer från fler invånare och blomstrande företag.


En sak vi däremot har lyckats väl med är hälsa. Det verkar vara knökfullt på vartenda gym i stan. Jag tänkte även på det i lördags när vi körde långpass med 20 kilometers löpning. För ett år sedan mötte vi kanske någon vilsen själ med löparskor. Idag möter vi mängder med joggande människor. Häftigt. Och vi måste vara snabba i Kalmar så vi inte blir omsprungna!

Vi hörs nästa vecka - och då ska vi prata vår och värme/Pontuz

...om inte nån sätter farts namnsignatur