Bloggen

​Om präster och poeter och kärlek

Skrevs den 8 februari 2021

Solen skiner över ett fruset Västra sjön som glimrar när solen reflekteras i snön. Det är inte ofta jag har sett så många människor promenera runt på Boholmarna som i helgen – i alla fall inte på sjösidan. Promenerande familjer, grupper på långfärdsskridskor och barn som kommer på pulkor efter stånkande föräldrar… det är en rätt trevlig syn, om än lite surrealistisk. Och givetvis blev det en aktiv vinterhelg med familjen även för mig: skridskor på såväl mig som barnen, en hund som lekte i den snö hon knappt tidigare upplevt, eldfat som fick brinna på bryggan för värme och korvgrillning. Det var längesedan jag njöt av en vinterhelg såsom denna!

Nu tar vi sats för en ny spännande vecka som bland annat innehåller intressanta möten, en digital AW (måtte vi få dessa live snart) och så måste vi ju börja ladda inför helgens Alla Hjärtans Dag. Så visst passar det bra med lite Valentinkunskap så här inför söndagen?

Valentin var en djärv präst i Rom år 269, som vigde förälskade par i hemlighet eftersom kejsaren Claudius II Gothicus förbjöd alla unga att ingå äktenskap. Valentin blev avslöjad, fängslades och halshöggs. Emellertid lyckades han med bedriften att smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter, undertecknat ”Din Valentin”.

I England och Frankrike blev Valentindagen en fest och traditionen tog sin början med kärleksbrev och romantiska dikter under svärmeriet. Den engelske poeten Geoffrey Chaucer skrev på 1300-talet: “For this was sent on Seynt Valentyne's day Whan every foul cometh ther to choose his mate.”

Det sägs att den först skickade hälsningen någonsin kom från Charles, hertigen av Orléans, som skrev till sin hustru från fångenskapen i Towern i London år 1415. Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från år 1477, då Margery Brew skrev till sin trolovade: ”My worshipful and well beloved Valentine.” Och nästan tvåhundra år senare – 1654 – tillkännagav den engelska ambassadören i Sverige att han var drottning Kristinas Valentin.

På 1800-talet tryckte man dekorerade Valentinkort och små presenter gjorde sitt intåg. Initiativtagare till de allra första korten som skickades, gjorda i tyg och spets, var Esther Howland. Korten blev mycket populära hos 1870-talets överklass. I Chicago vägrade posten dela ut dessa kärlekens obscena biljetter.

1956 var Nordiska Kompaniet (NK) det första varuhuset i Sverige som skyltade med Alla hjärtans dag och idag köps flera miljoner rosor och tulpaner att föräras någons kärlek.

I England sätter man in små kärleksannonser i dagstidningen, i Italien ställer man till med kärlekskarneval i Venedig och i Japan ger flickorna pojkarna choklad. De uppvaktade hjärtevännerna förväntas gengälda älskvärdheten den 14 mars på ”The White day”.

Så nu vet ni lite mer inför helgen… ha en fin vecka och en underbar Alla Hjärtans Dag!

Pontuz Löfgrens namnsignatur