Om TikTok, influencers och ekonomiska tänkare
Skrevs den 28 februari 2023
En helt ovetande generation får nu uppleva en ekonomisk nedgång för första gången i livet. Många är chockade och handfallna när matpriserna stiger, räntorna skjuter i höjden och det börjar pratas om något som kallas varsel – något som de flesta har förskonats från och kanske inte ens känner till begreppet.
Alla de frågeställningar jag möter gör att jag blir lite orolig över hur den ekonomiska medvetenheten kommer att te sig i framtiden. Det verkar dessutom som om både ekonomi och politik i sina grundtankar inte intresserar någon idag. Att det finns ett samband mellan politik och ekonomi verkar många också ha missat. Beslut som tas idag ger kanske inte omedelbara resultat och de beslut som tagits för många år sedan får vi sota för idag om de visade sig vara felaktiga. Så varför finns det inget intresse och vad kommer det att innebära?
Filosofer inom ekonomi fanns ju redan långt bak i antiken och man kan till och med läsa 4 000 år gamla assyriska texter om ekonomiska tänkare. Det satt med andra ord någon liten ekonom vid Tigris strand och klurade på varför det var tomt i plånboken.
Här uppe i kylan var det nog snarare bibeln som var rättesnöret för ekonomin och arbetsmoralen om vi går tillbaka sisådär 1 500 år – vi var lite sena på bollen där. Det var väl egentligen först på 1500-talet som vi började ha teorier kring ekonomi här i Norden. Merkantilismen gjorde sitt intåg, vilket kopplade ihop ekonomi och politik. Då började man tänka till om sambandet mellan handelsbalans, enhetliga system (valörer, mått, vikt etc) och så vidare – något som är hieroglyfer för många idag.
Nutidens nationalekonomi (från 1800-talet) bygger ju på lite mer lättförståeliga saker som att vi producerar saker, utvecklar dessa produkter, är innovativa och att vi värnar om humankapitalet, det vill säga personalen.
Det är kanske lite roligare att lära sig om ekonomi när vi kommer fram på 1900-talet för då börjar det faktiskt dyka upp saker vi känner av än idag. En brittisk ekonom som hette Keynes präglade den så kallade Stockholmsskolan där kända (för oss som närmar oss hundra…) namn som Gunnar Myrdahl, Dag Hammarskjöld med flera figurerade. Det forskades om ekonomi och framtidsförväntningar och för detta blev man prisad.
Idag har en hel generation snabbt fått lära sig vad inflation är, att det innebär högre priser och att man ”botar” den med högre räntor. En hård läxa att lära sig om man tror att TikTok är källan till kunskap och att influencers framgångar bygger på annat än att vi som betraktare inte intresserar oss för just annat än vad andra gör och tycker… utan ifrågasättande.
Vart vill jag då komma med det här inlägget? Jo, väldigt mycket av den ekonomiska verklighet som har chockat så många skulle ha kunnat mildras. Jag är ingen ekonomilitterär nörd men jag försöker hänga med genom att fortfarande ägna dagstidningar och nyheter några minuter varje dag. Det räcker för att jag ska kunna planera hur jag gör med min privatekonomi, vad jag har för strategi för mitt företag och hur jag ska kunna ge råd till alla de kunder jag möter.
Det låter kanske tråkigt men en det är en enkel och bra medicin att byta ut lite av den tid vi lägger på influencers som @Kenza, @pewdiepie, @biancaingrosso mot Omni, Svd och Svt med flera. Jag tror faktiskt att en hel generation skulle förändras om det så bara handlade om några minuter om dagen.
Ja ja – det blir förhoppningsvis ett roligare inlägg nästa vecka