Bloggen

Palett med många färger

Skrevs den 6 juli 2016

Ni som följer mig och mitt liv här i bloggen har nog hyfsad koll på hur min vardag ser ut. Tidiga uppstigningar, rätt högt tempo, kalenderdisciplin, papparollen, rekordförsäljningar, marknadsandelar, chefskapet, kapital, mäklarbiten, strategier, offentlighet, socialt ansvar, Ironman, särboliv, nyfikenhet, mentorskap… ja ni har läst om allt det där. Mitt val, mitt liv.

Ofta får jag frågan hur jag hinner med, hur jag orkar. Men försök betrakta det hela som en stor palett. Du målar den tavla som till vardags kallas för livet. Och desto fler färger, desto lättare är det att måla en tavla som du kan forma, göra vackrare och som du förhoppningsvis är väldigt stolt över när den har torkat och du låter andra betrakta resultatet. (Tyvärr får jag inte höra vad andra tycker i det läget för då är det liksom över.) 

Kanske är det så att en del skakar på huvudet och inte ser helheten precis när du målar tavlan (var då stark och våga slå dövörat till!). Men om betraktaren lämnar fördomar och förutfattande meningar hemma, tar ett steg tillbaka och gör en ny betraktelse så kanske han eller hon ändå kan se att det finns en tanke i skapandet. Det finns dessutom många färger som har antagonister, där den ena färgen krävs för att den andra ska komma till sin rätt, eller kanske finnas till överhuvudtaget. 

Om jag inte har kapitalet kan jag inte bidra till sociala insatser. Jag samlar på mig erfarenhet så att jag kan vara en god mentor åt ungdomar och unga företagare. Jag omger mig med lyhörda medarbetare så att jag kan vara en bra chef och därmed utveckla en solid verksamhet. Jag är tidsdisciplinerad så att jag kan vara en bra pappa och framför allt vara närvarande veckan då barnen är hos mig. Jag fyller min vardag så att jag kan vara en närvarande livskamrat när jag väl stänger av. Ni förstår min tankebana.

Men för att orka och kunna måla måste jag finna inspiration och fylla på färgburkarna – jag måste gå ett varv utanför ateljén för att se vad som sker där och kanske se om tavlan ska få en dimension ytterligare.

Just nu är jag utanför ateljén. Och utanför ateljéns väggar lämnar jag en värld bakom mig och drar bort skynket till en annan värld. En värld med vänner jag har och uppskattar här på Mallorca – svenskar, norrmän, engelsmän och spanjorer. En värld där jag är fullständigt anonym. En värld där jag och barnen har hela dagar tillsammans. En värld där träningspassen inte bara tillfredsställer fysiken utan även alla andra sinnen. En värld där business-snack är tabu. Och dessutom en värld som ger mig perspektiv på Sverige, Kalmar, mitt företag, min person, mina värderingar… Det är viktigt för oss alla att kliva ur ateljén ibland. Och jag tror att den tavla som till vardags kallas världen skulle bli en bättre plats om alla gick ett varv runt sin ateljé.

Just hemkommen från ett cykelpass genom bergväggsklättrande citronplantager och olivlundar önskar jag dig en skön och färgrik vecka!

Palett med många färgers namnsignatur