Bloggen

​Pandemier och presidenter

Skrevs den 10 november 2020

Vi lever i konstiga tider, när man i världens största demokrati talar om valfusk. Kan ett land som USA inte genomföra ett val, vilka ska då gå i bräschen? Det är ungefär som att storebror lär sina småsyskon fuska i Monopol när man ska spela i julhelgen. Trump talar om valfusk och om att ”döda” människor tillåtits poströsta i vissa delstater. Men om jag inte har helt fel på det så är det drygt 60 miljoner som har poströstat i USA. Så frågan är hur många som har dött i de här delstaterna, lyckats poströsta trots de är döda OCH dessutom samtliga har röstat på Biden.

Nåja – det där löser sig nog och Biden blir säkert en bra världsfader. Eller så blir hans vice president Kamala Harris det, även om ”fader” kanske är fel ord i så fall.

I lördags gick jag genom ett rätt deppigt och tomt Kalmar och Kvarnholmen. Stressen över corona ligger som en blöt filt över handeln, Kvarnholmen och människorna som går där. Kan vi inte försöka bena ut lite hur vi ska hantera det här?

Många känner en inre stress över vad som ska hända. Men coronan finns här men vi måste göra stressen hanterbar. Världen kommer inte att gå under så det är ingen domedagsstress vi måste hantera, även om det är tufft för många. Följ de riktlinjer som finns men lev för övrigt så vanligt som möjligt! Fortsätt drömma, investera och umgås med människor så mycket du kan, men kanske på lite andra sätt än tidigare.

Fortsätt ha kul med dina ”friska” vänner. Humor och glädje sägs vara läkande och befriande. Kom ihåg att fira saker. Det finns alltid något att fira – något som vi svenskar är dåliga på. Det värsta som kan hända är ju att du firat en gång för mycket, och då har du ju i alla fall fått fira en gång – gott nog, eller hur? Du blir ju inte en sämre människa för att det är corona i samhället. Fortsätt att vara snäll mot dig själv och tanka dig med positiva bilder, så kan de bli permanenta.

Kanske är det läge att uppgradera din livsstil lite? Motion har visserligen inget med corona att göra men det ger dig välbefinnande, att äta bra mat ger dig energi och att sova blir du inte smittad av – dessutom är det bästa medicinen mot nästan allt.

Det viktigaste är kanske ändå att prata mer med dina medmänniskor (framför allt de som inte läser de här raderna). Dela det som är positivt i ditt liv. Att kommunicera ger dig själv lika mycket som det ger mottagaren, vilket i sin tur kan skapa ringar på vattnet. Då bidrar du till att vi alla blir lite gladare, lite mer hjälpsamma och lite mer medvetna om att vi måste hjälpas åt på alla plan: följa restriktioner, respektera varandra och stötta de som jobbar i vården. Framför allt kan vi fortsätta drömma om ett liv efter corona. För det kommer en vacker dag!

Pontuz Löfgrens namnsignatur