Bloggen

​Plus och minus i Abu Dhabi

Skrevs den 14 december 2021

Jag lovade er förra veckan en avcheckning på min bucket list och vilken helg jag fick… håll till godo!

I torsdags hämtade jag upp en av mina bästa vänner – bilhandlaren – och hans son, för avfärd mot Kastrup och vidare mot Dubai. Jag har som vanligt kluvna känslor när jag åker ner till länder som Förenade Arabemiraten. Deras människosyn i allmänhet och kvinnosyn i synnerhet är emot allt jag står för, och det är föga tröst att det jag skulle få bevittna gick i det mer ”liberala” Abu Dhabi.

Min kärlek till Formel 1 är dock så stark att jag nog skulle resa nästan vart som helst för att få närvara, och det här var en Formel 1-weekend de luxe – inte sedan 1974 har det varit så jämnt och aldrig tidigare har tempen varit så här hög i Formel 1-cirkusen.

Vi bevittnade kvalet på lördagen och lärde känna denna gigantiska arena, som i princip bara används en gång om året – en rätt kaxig kostnad per användning då motorstadion 2009 kostade cirka en miljard att bygga. Lite den här regionen i ett nötskal.

Söndag var finaldag och vi fick se ett race som skulle kunna få gudar att ta körkort. Ljudet, spänningen, avslutningen och den fantastiska inramningen vi fick vara med om är ett historiskt ögonblick i motorhistorien… och detta fick vi uppleva bara några meter från händelsernas centrum.

Jag kan därmed kryssa av en grej från min bucket list och jag kan summera plus och minus från helgen. Minuset är såklart människosynen och kvinnosynen i den här delen av världen. Jag tycker det är så konstigt att de har ett tänk på stenåldersnivå – det är fan inte ok någonstans. Lägg därtill prisnivån.

Pluset för oss var såklart upplevelsen av Formel 1-finalen och organisationen kring eventet men också ett underbart klimat, rent och snyggt och i princip noll kriminalitet. Det känns också konstigt att vara i ett emirat som i princip bara har funnits i 60-70 år. Noll historia och tradition och en byggnation idag som är helt sjuk. Under bilresan på dryga timmen mellan Dubai och Abu Dhabi såg vi säkert 20 000 lägenheter byggas i det ökenlandskap som sammanbinder emiraterna.

Vi lyfter hem mot Sverige igen – inte lika varmt, inte lika rent och snyggt, men vi har något som är viktigare än allt det där och det är vår syn på jämlikhet, oavsett vad det gäller. Och det är något vi ska vara väldigt stolta över och bevara väl!

Pontuz Löfgrens namnsignatur