Bloggen

Roligt på Råsunda - stökigt i Kalmar

Skrevs den 15 oktober 2011

Jag tror att jag var med om något historiskt i tisdags på Råsunda, när Holland besegrades med 3-2 och Sverige avancerade till EM-slutspelet. Och nästa sommar blir helt plötsligt mycket roligare. Jag hade förmånen att vara bjuden av Kalmar FF till matchen. En riktigt trevlig kväll där jag får tacka klubbchef Svante och marknadsavdelningen för fantastiskt värdskap.

På Råsunda hamnade jag jämte två äldre herrar från Blekinge, som hade riktat in sitt intresse på att Rasmus Elm var en värdelös fotbollspelare. Då de här herrarna förmodligen aldrig varit i närheten av en taktiktavla blev jag lite irriterad. Det var ju vår Rasmus, Kalmarsonen, de kritiserade.

Jag höll mig dock lugn och var diplomatisk. Jag kände att uppförsbacken var för lång för att få dem att inse spelsystemets idé och Rasmus roll. Jag och Rasmus fick dock revansch. I paus gick herrarna ner för att uträtta behov och äta korv, och eftersom ungefär 35 000 andra samtidigt skulle göra samma sak blev de lite sena upp på läktaren i andra halvlek.

Ni som såg matchen vet att allt hände de första tio minuterna av andra halvlek. När herrarna gick ner stod det 1-1, när de kom upp stod det 3-2. Roligast var att de missat allt jubel så när de suttit fem minuter trodde den ena att det var fel på resultattavlan... vilket bekräftade bara teori om dessa gentlemän.

I veckan vaknade vi Kalmarbor tyvärr av beskedet att stöket kring Bergacentrum urartat, vilket lett till att en mindre brand i en soptunna spridit sig och hela centrumet nu ligger i aska. Några (förmodligen) få personer har förstört för väldigt många andra.

Det finns säkert väldigt många förklaringar till vad som gått fel i Berga, och det finns säkert mycket som kan göras för att fånga upp dessa ungdomar och ge dem ett bättre fokus än att provocera samhället för att få en förändring.

Men det som förvånar mig mest är att det knappast borde varit så svårt att räkna ut att det skkulle brinna igen, när det under ett par veckors tid brunnit var och varannan kväll. Någon form av övervakning borde väl inte vara en jätterevolutionerande polisiär insats, eller? Och om det fanns övervakning var väl resultatet i så fall sådär.

Det är dags att rita om kartan i Berga. Att det behövs ett nytt centrum är nog alla överens om, men kanske inte att det skulle ske på det här sättet. Dessutom är det viktigt att söka svaren till varför detta sker. Vad får ungdomar att gå så här långt? Vad har skola, kommun, polis och framförallt vi föräldrar för ansvar?

Kalmar är en liten och, i det stora hela, välmående stad. Sådant här måste kunna förebyggas genom dialog mellan de som står de här ungdomarna nära och kommunen. En grabb jag hade som elev under min bländande karriär som lärare (fyra månader) på närliggande "Nova" och som då var en liten ligist med en riktigt jävlig bakgrund var rätt tydlig när jag träffade honom i fredags:

"De här ungdomarna kommer från utanförskap. De har föräldrar som inte orkar sätta upp riktlinjer. Lärare som inte får sätta upp riktlinjer. Politiker som inte vet att sätta upp riktlinjer och ungdomarna själva vill inte följa samhällets riktlinjer. Men se på mig - man kan i Sverige aldrig skylla på vaggan. Är man från tonåren och uppåt har alla möjligheten att lyckas - alla har samma förutsättningar." Tar alla ansvar ska det alltså aldrig behöva hända.

Efter att ha slagit alla tiders försäljningsrekord i september var jag lite orolig för baksmälla i oktober men den verkar inte infinna sig. Även denna månad görs det många affärer, och det är otroligt positivt nu när köparna på allvar kommit tillbaka in i marknaden.

Nu tar vi lite helg. Aktiviteter för barnen, sista matchen för säsongen på Guldfågeln Arena, träning och sedan ska jag hurra för att Britt AB fyller jämt på söndag.

Var rädd om er!

Roligt på Råsunda - stökigt i Kalmars namnsignatur