Bloggen

Tonlöst i coronans tid

Skrevs den 15 december 2020

Först och främst pustar nog jag och alla andra i Kalmar ut nu – ännu ett år i allsvenskan för Kalmar FF. Tack för det! Snart har det gått ett år innan pandemin förändrade vårt samhälle radikalt, även om vi i Kalmar kommit lindrigt undan på många vis. Jag ska villigt erkänna att jag för ett år sedan inte var direkt proffs på digitala möten och teams – det förekom men det var väldigt sällan.

När jag nu tittar tillbaka på en veckas kalender så är det teams varje dag! Revisorn, två kunder som bor utomlands, morgonmöte (inklusive utbildning) med personalen varje morgon eftersom vi delat upp gänget i en förmiddags- respektive eftermiddagsgrupp, extern utbildning, byggmöte, projekteringsmöte och så vidare.

Dessutom finns det nu ett överflöd av digitala mötesfunktioner att tillgå i olika sammanhang. Alla vill minimera fysiska möten för att minska smittorisken, vilket vi alla försöker respektera. Men vad händer efter att det efterlängtade vaccinet fått full effekt och vi kan återgå till det som vi anser vara det normala?

I mäklarbranschen annonseras det friskt om bland annat digitala visningar, en tjänst som även vi erbjuder även om vi inte har marknadsfört. Är det ett PR-trick eller används tjänsten? Mmm – vi kommer göra drygt 600 försäljningar i år och efterfrågan på digitala visningar har varit ett tiotal. Så just den tjänsten är mest ett spel för galleriet, men vad händer med allt annat vi har fått prova på? Kommer vi fortsätta med digitala möten i samma omfattning?

Jag tror faktiskt det och jag är positiv till det men samtidigt orolig. Det positiva är bland annat miljö- och tidsaspekten. Men det negativa är givetvis alla de branscher som drabbas när resor, fysiska möten med mera försvinner.

En annan konsekvens när det fysiska mötet försvinner är alla de signaler som försvinner med dessa möten. Kroppsspråk, tonläge, diskussionsform – allt detta blir tonlöst. Jag tror det finns en risk med att många inte kan känna av människan de har framför sig – hela evolutionen är uppbyggd på att vi känner av varandra på olika sätt. Det är lätt att ”gömma” sig bakom det digitala. Vi ser det redan idag, då källkritiken är noll på till exempel Facebook och andra sociala medier. Snygga konton döljer inkompetens och många struntar i att ta reda på nödvändiga fakta bakom företaget man gör affär med. Vi får hoppas att vi blir bättre på källkritik och bakgrundsfakta från och med nu.

På tal om framtid så nämnde jag i förra inlägget att vi skulle se in i spåkulan om framtidens mäkleri tillsammans med bland andra Magnus Helgesson och OBH Nordicas grundare Thomas Ek (läs gärna boken Designing good life). Två fantastiska dagar som fick mig att inse att det finns en massa kvar att göra i den här branschen… även om vi redan gjort mycket under många år för att utveckla mäklartjänsten. Jag längtar redan till 2021 på så många sätt!

Pontuz Löfgrens namnsignatur