Bloggen

​Var som Börje!

Skrevs den 16 november 2021

I torsdags fick jag vara med om en underbar kväll på så många sätt. Duktiga Alarmstreet med Stefan Juliusson i spetsen bjöd in till en välgörenhetskväll där det stora dragplåstret var att artisten Moneybrother skulle spela live för en intim skara på ett 50-tal inbjudna personer. Allt gick av stapeln på restaurang Zegel, som bjöd god mat och ett fantastiskt värdskap. Jag ska villigt erkänna att jag var lite dåligt påläst inför kvällen, men jag visste att syftet var att stödja Ankarstiftelsen och deras arbete för barn och deras skolgång i Colombia.

Efter en förträfflig förrätt klev Ankarstiftelsens grundare Börje Erdtman upp på scen. En ödmjuk och underfundigt rolig gentleman i 75-årsåldern. Lite fumligt äntrade han den scen som Moneybrother snart skulle äga. Efter ett par rätt torra skämt påbörjade Börje sedan sin berättelse om Ankarstiftelsen och det arbete de utför i Sydamerika. Arbete för rent vatten i slumområdena, om mikrokrediter till kvinnor, om hur fotboll kan rädda barn och ungdomar från tung kriminalitet, arbetet med barn som dras in i gängkriminaliteten, förhandlingar med knarkkungar för att freda barn, uppbyggnad av skolor med mera.

Jag har sällan sett 50 personer sitta så paralyserade, fascinerade och tagna av en 75-årig mans berättelse som där och då. Att viga sitt liv, utsätta sig för livsfara och ge så mycket för att rädda och förändra andras liv är hjältedåd på riktigt.

Var kommer då Moneybrother in i sammanhanget, förutom att han är en fantastisk artist? Jo, Anders Wendin, som han egentligen heter, berättade en fängslande historia om när han gav sig ut på en farlig expedition tillsammans med Ankarstiftelsen. Resan gick mot Colombia och rakt in i den djupaste djungeln för att bygga en skola åt Kogi-stammen. Äventyret kantades av extremt väder, raserade vägar, motorstopp och en sprucken husgrund. Inget gick som planerat och resan var till och med nära på att kosta hela teamet livet. Blev han avskräckt? Nix – han skulle, och kommer, göra om det vilken dag som helst.

Eter att ha fått höra de här berättelserna och fått uppleva en helt otrolig konsert med Moneybrother var vi många som ville bli delaktiga i Börjes och Ankarstiftelsens arbete. Jag kommer att återkomma till detta, men just den här kvällen sov nog inte bara vi utan även Börje gott. Syftet med kvällen var att samla in pengar för att bygga en skola i Colombia – och det blev TRE stycken! Vi lämnade restaurang Zegel i den kyliga novembernatten, men oj så varma vi var i våra hjärtan.

I fredags var det sedan dags för 47 nya mil mot Uppsala för ny danstävling, med Fidelie och hennes duktiga danskompisar i baksätet. Och under de flesta av de här timmarna fanns Börjes inledningstal och gärning i mitt huvud.

Vill du stödja – eller bara lära dig mer om – Ankarstiftelsen och deras arbete så gå in på www.ankarstiftelsen.se. Swish 123-901 40 10. Ankarstiftelsen, som är en stiftelse för hjälparbete baserad på frivilliga insatser, har för övrigt en av de lägsta administrationskostnaderna i Sverige.

Det borde finnas fler Börje i världen!

Pontuz Löfgrens namnsignatur