Bloggen

Vart är Kalmar på väg?

Skrevs den 10 mars 2012

Tänkte att vi inledningsvis skulle prata lite politik. Det skrivs mycket just nu om nyproduktion av bostäder i Kalmar. Ny förbifart vid Rinkabyholm skapar möjlighet för cirka 1 000 nya bostäder, vilket snabbt basuneras ut i media. Det är jättebra att nya projekt tillkommer. Men – vad säger att det här ska ske i tid när inget annat gjort det? Det finns ett antal pågående planärenden som legat i åratal hos kommunen. Kommunen säger sig jobba med ett flertal planer parallellt, så att andra projekt kan gå framåt om ett av dem stöter på patrull.

För ungefär tio år sedan hörde jag ett föredrag av dåvarande chefen för samhällbyggnadskontoret Martin Storm som presenterade potentiella områden att bebygga. De flesta av de områdena är fortfarande just "potentiella". Johan Persson är som vanligt drivande och vill framåt för Kalmars bästa, men vad hjälper det när det på vissa avdelningar inom kommunen är tvärstopp såväl kompetensmässigt som administrativt.

Otaliga byggare från andra kommuner drar sig för att satsa i Kalmar och även Kalmarföretag drar nu öronen åt sig efter spektaklet på Varvsholmen med CA fastigheter. Och vilken byggare vill komma med förslag på områden när de sedan ska ligga ute med projekteringspengar år efter år?

Som aktiv inom fastighetsbranschen är jag givetvis beroende av fler bostäder. Men är det där skon klämmer för Kalmars utveckling? Svaret är nej. Vårt företag sitter i "första ledet" när människor vill flytta till Kalmar och jag har fortfarande inte, efter tjugo år som mäklare, blivit uppringd av någon som sagt att han eller hon först ska hitta bostad och sedan jobb. Givetvis är det tvärtom.

Nästa intressanta frågeställning är vilket underlag kommunen grundar sina framtida planer på? Under de senaste 10-15 åren har det företag jag företräder dominerat mäklarmarknaden - och fortfarande har vi inte fått frågan om hur stort behovet är, var behovet finns och för vem det behövs bostäder. Vem av tjänstemännen sitter på den kunskapen? Timingen av de flesta nya områdena har varit helt fel - låt det nu inte bli så igen! Kalmar har inte råd med det. Och vem prioriterade Norrliden Strand??

Lördag och barnens läxläsning är avklarad. Nu blir det en sväng på stan, dansträning för den äldsta och sedan Leos Lekland med alla döttrarna. Under eftermiddagen blir det distanspass med Duracell-kaninen från Mix Megapol då jag äntligen, efter ett par bakslag, blivit av med min förkylning.

Blir det Ranelid kväll?

Önskar alla en fortsatt trevlig helg

Vart är Kalmar på väg?s namnsignatur