Söderportsgatan 3

15 000 000 kr

Antal rum:
9 rum, varav 5 sovrum
Boarea/biarea:
257 kvm
Kommun/Område:
Kalmar / Gamla Stan
Bostadstyp:
Friliggande villa
Byggår:
1751
Fast.beteckning:
Björken 8

Kontakta mäklaren för visning.

En plats där modern bekvämlighet... Denna enastående villa, belägen i hjärtat av Gamla stan, bjuder in dig till en värld där modern bekvämlighet möter genuin, historisk charm. Byggd år 1751, har denna eleganta fastighets autentiska karaktär bevarats, samtidigt som den med stor eftertänksamhet renoverats för att skapa ett hem som är lika funktionellt som det är vackert.

Från det ögonblick du stiger in genom dörren möts du av den unika atmosfär som bara ett hem med över 270 års historia kan erbjuda. Villan stoltserar med ca 260 kvm fördelade över tre våningsplan och totalt nio rum, varav fem sovrum. Generösa umgängesytor som både på entréplan och plan 2 har fantastiska burspråk med karaktäristiskt småspröjsade fönster. De rymliga rummen flödar av naturligt ljus och bjuder på en fantastisk utsikt över de pittoreska gatorna i Gamla stan.

I det spatiösa, platsbyggda köket från lokala Ramos kan du med hjälp av exklusiva vitvaror från Gaggenau tillreda middagar som ett modernt proffs. Härifrån leder dörrar ut till den fantastiska stenlagda uteplatsen, perfekt för sommarens grillkvällar eller morgonkaffet i solen.
... möter 270 år gammal charm! Villans parkliknande, prunkande trädgårdstomt är till stora delar insynsskyddad och stoltserar med fruktträd, blomstrande rabatter och frodiga växter. De stenlagda gångarna av Ölandssten leder dig genom denna idylliska oas och skapar en harmonisk och vacker miljö för både avkoppling och festliga tillfällen. För fulländad rekreation finns dessutom ett spabad med plats för 10 personer.

För ytterligare boendekomfort finns ett gårdshus på ca 35 kvm med kombinerat vardagsrum och matplats, litet kök, sovalkov och WC med dusch. Via egen ingång nås förråd, tvättstuga samt bastu och duschrum. Gårdshuset gör sig ypperligt för tonåringen, som gästbostad eller för uthyrning.

Fastigheten har också ett dubbelgarage med fjärrport för två bilar vilket ger gott om plats för fordon och förvaring.

Att bo i Kalmars Gamla stan innebär att du har all nödvändig service och ett rikt kulturliv inom bekvämt gångavstånd. Strosa längs de idylliska gatorna, njut av närheten till Kalmar slott och Kalmarsundsparkens badplats eller ta en kort promenad in till vår tids stadskärna Kvarnholmen. Denna villa erbjuder inte bara ett hem, utan en livsstil där historia och nutid harmoniskt flätas samman.

Varmt välkommen att höra av dig till ansvarig mäklare för mer information och för att boka in dig på visning!
En resa genom historien Villans historia startar med den tyska familjen Hoppenstedt. Baltzar Hoppenstedt (1629-1699) och hans hustru Dorotea Engel (1627-1710) kom till Kalmar 1679. Baltzar var en skicklig hantverkare och ristade predikstolen i Domkyrkan, där parets porträtt fortfarande finns bevarat. De är också begravda i kyrkan.
Parets son, Caspar Dietrich Hoppenstedt (1684-1745), var en framstående handlare och senare även borgmästare i Kalmar stad från 1734 till sin död 1745. Caspar gifte sig med Emerantia Weijdeling (1681-1770) från den välbärgade Weijdeling-familjen. År 1720 köpte Caspar en stor bit mark av kapten Hans Michael Maes, en officer på Kalmar slott. Denna mark, som idag delas av Söderportsgatan, blev platsen där villan byggdes 1751 efter Caspars död. Huset blev känt som "Fru Borgmesterinde Emerantia Hoppenstedts tobaksplantage och trädgård."

En senare ägare till huset var Johan Gustav Wahlbom (1724-1808), som tidigare hade varit hyresgäst hos Hoppenstedts. Wahlbom var en framstående naturalist, doktor och lärjunge till Carl von Linné. Känd både i Stockholm och Kalmar, blev han Kalmars första provinsialläkare och senare konungens första livläkare. Vid 80 års ålder blev han jubeldoktor vid medicinska doktorspromotionen.

Familjen Rosén tog över egendomen 1832. Den förste ägaren från familjen var handlaren Folke Rosèn (1778-1864) och fastigheten blev känd som den "Rosénska trädgården", ett namn som fortfarande klingar bekant hos kalmariter. Familjen Rosén, ursprungligen från Rösslösa, Öland, ägde fastigheten fram till 1864, när Kalmar län övertog den.

Under 1900-talet har en rad olika ägare med fina yrkestitlar prytt fastighetens ägarlängd. Doktorer, arkitekter, skådespelare, handlare, markägare samt en välkänd fejarmästare. Om ändå väggarna kunde tala!

Fakta och dokument

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Friköpt
Fast.beteckning
Björken 8
Adress
Söderportsgatan 3
Postadress
392 33 Kalmar
Område
Gamla Stan
Kommun
Kalmar
Boarea
257 m² (Areauppgifter enligt säljare)
Antal rum
9 rum och kök, varav 5 sovrum
Tomtarea
1 232 m²
Pris
15 000 000 kr
Övrigt
Tillträde efter överenskommelse. Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

- ENTRÉPLAN - Hall


Vi välkomnas in i huset av en stor möblerbar hall. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger praktiska, mörkgrå klinker. I taket har de rustika bjälkarna lämnats trärena vilket skapar en vacker kontrast mot den vitmålade takpanelen.
Platsbyggd förvaring för ytterkläderna finns precis innanför dörren och dessutom integrerad garderob för dold förvaring. Ytterligare förvaring finns inbyggd i trappan.

I hallen hittar vi även en helkaklad gästtoalett.

Kök och matplats

Rakt fram från hallen når vi husets hjärta! Köket genomgick en totalrenovering 2016 och fick en helt ny utformning med en öppnare planlösning. Det vita, platsbyggda köket kommer från lokala Ramos Kök och Snickeri och har vackra speglade luckor, antika beslag och ljus kompositbänkskiva. Skåp och lådor är i massiv ek vilket gör de lika vackra både på in- och utsidan. Skafferiet har dessutom integrerad belysning. Den maskinella utrustningen imponerar på den matlagningsintresserade connoisseuren med extra bred spishäll, ugn samt ångugn från Gaggenau, integrerad kyl och frys från Siemens samt integrerad diskmaskin från Miele. Hela denna del av köket har ett härligt ljusinsläpp från fönster i två väderstreck. Där det ljusgrå klinkergolvet övergår i vitpigmenterat, bredplankigt trägolv har vi dessutom ett fantastiskt burspråk med småspröjsade fönster. Omfamnad av burspråket och utsidans prunkande växtlighet står en generöst tilltagen köksö i samma utförande som resterande köksinredning. Detta är den perfekta platsen för avslappnat umgänge och bidrar dessutom med fantastisk arbetsyta och förvaring. Från denna del av huset nås den härliga, stenlagda uteplatsen och precis som i köket och sällskapsytorna finns här infällda högtalare som bidrar till en multisensorisk atmosfär.

Från köket, förbi köksön, når vi matplatsen. Även här flödar ljuset in från flera håll och får lov att breda ut sig tack vare vitmålade väggar och tak. Matplatsmöblemang för 10-12 bekvämt sittande gäster ryms med enkelhet.

Vardagsrum

I direkt anslutning till matplatsen når vi vardagsrummet. Köket och matplatsens vitmålade väggar och tak och det ljusa trägolvet löper vidare även hit vilket förstärker den öppna känslan. I vardagsrumsdelen finns plats för stor soffgrupp och årets kallare månader tänds en värmande, sprakande brasa i kaminen- myset är ett faktum!

Innan vi från vardagsrummet, via handsnidade, originalpardörrar från 1700-talet, kommer tillbaka till hallen finns integrerade skjutdörrar som öppnar upp mot köksön. Det faktum att det går att röra sig på entréplanet i formen av siffran 8 är enligt arkitekten Gert Wingårdh en åtråvärd utformning!

- VÅNING II - Hall

På andra våningen möts vi av en rymlig, möblerbar hall. Väggar och tak är vitmålade och på golvet ligger mörk stavparkett. Detta utrymme gör sig ypperligt för läs-eller läxhörna!

Allrum

Vi följer det mörka parkettgolvet från hallen och landar i allrummet. Här har parketten lagts i fiskbensmönster och väggarna är fortsatt krispigt vita. Samma härliga burspråk som omfamnar köksön på entréplanet skapar här en fantastisk rymd och inramning till soffgruppen.

Sovrum

På våning två finns tre sovrum- två något mindre och ett föräldrasovrum. Från ett av de mindre sovrummen finns utgång till en underbar balkong i västerläge. Väggarna är målade och på golvet ligger samma härliga parkettgolv som i allrummet med undantag för ett av de mindre sovrummen som har en mysig heltäckningsmatta.

Badrum och tvättstuga

Rymligt badrum med fantastisk badrumsinredning som följer samma stil som köksinredningen på entréplan. Här finns dusch, handdukstork, dubbla handfat med kommod, med gott om förvaring, samt tvättmaskin och torktumlare. Över vitvarorna finns en lång arbetsbänk som gör klädvården smidig. Väggarna har vitt kakel och på golvet ligger en mörk, lättskött golvmatta.

- VINDSPLAN - Bibliotek

Vi välkomnas upp till villans sista våningsplan och möts av en fantastisk rymd. Synliga, trärena bjälkar till synes svävar mellan det mörka parkettgolvet och den vitmålade takpanelen som följer hela vägen upp till nock. I detta rum finns platsbyggda bokhyllor, integrerade garderober och gott om plats för soffgrupp eller loungemöblemang.

Sovrum

På vinsplanet finns två sovrum som gör sig ypperligt som gästrum eller hemmakontor. I det som idag används som ett hemmakontor finns gott om förvaring i flertalet garderober. Det andra sovrummet bjuder på en fantastiskt vacker fönsterkupa med prunkande trädkronor som kuliss.

Badrum

Mosaikklätt badrum med badkar och handdukstork. Tvättställ med bra förvaring och dessutom ett integrerat sminkbord.

- GÅRDSHUS -

Via den rustika entrédörren kliver vi in i gårdshuset. Vardagsrummet, som även har plats för mindre matmöblemang, kröns av en härlig öppen spis. Nedsänkt i det breda plankgolvet ligger framför spisen ett utsmyckat gnistskydd i gjutjärn.

Vidare finns ett fullt utrustat kökspentry, sovalkov samt toalett med dusch.

Via separat ingång på gårdshuset baksida nås en rymlig tvättstuga med tvättmaskin, gott om förvaringsskåp och arbetsutrymme. Dessutom duschrum och bastu.

Byggnadstyp
2-planshus med inredd vind
Byggnadsår
1751
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä
Fönster
2-plas kopplade bågar samt munblåst fönsterglas
Tak
Tegelpannor
Grund
Torpargrund, mindre del med källare
Uppvärmning
Bergvärme
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Renovering
Nuvarande ägare sedan 2012.

2024: Renovering av balkong samt ommålning av fasad.
2017: Köksrenovering.
2016: Renovering av WC på entréplan.
2013: Installation av braskamin samt komplettering med taklucka.
Övriga byggnader/utrymmen
Gårdshus om ca 35 kvm.
Dubbelgarage med fjärrport.
Förrådsbyggnad om ca 10 kvm med plats för trädgårdsredskap.
Lekstuga.

På husets nordöstra sida finns trappa ned till husets källardel.
Tomten
Tomtarea 1 232 m² (friköpt). Prunkande, insynsskyddad trädgårdstomt med flera fruktträd och blomstrande rabatter. Vackra stengångar av Ölandssten.
Uteplats
Generös, stenlagd uteplats av Ölandssten i sydvästligt läge som nås via köket. Här finns gott om plats för både utekök, lounge- och matmöblemang.

På tomten finns ytterligare en stenlagd yta med ett delvis nedsänkt spabad med plats för 10 personer.

Balkong som nås från ett av sovrummen på våning 2.

Utanför gårdshuset finns en separat, skyddad uteplats.
Bilplats
Rymligt dubbelgarage med fjärrport. Även plats för biluppställning på den stenlagda garageuppfarten.
TV/internet
Bredband: Fiber.
Försäkring
Bostaden är fullvärdesförsäkrad.

Energideklaration

Status
Utförd (2024-05-31)
Primärenergital
125 kWh/m2/år
Energiklass
E

Driftkostnader

Hushållsel
25 000 kr /år
Vatten/avlopp
12 779 kr /år
Renhållning
5 191 kr /år
Försäkring
9 852 kr /år
Summa
52 822 kr /år
(fastighetsavgift/skatt på 9 525 kr tillkommer)
I kostnaden för el är även uppvärmningskostnaden inkluderad. Kostnad för el inkl. elbilsladdning uppgår till 27 500 kr/år. I kostnaden för renhållning är även kärl för trädgårdsavfall inkluderat.

Ekonomi

Taxeringsvärde:
7 578 000 kr (fastställt avseende år 2024)
Värdeår:
1929
Byggnadsvärde:
4 403 000 kr
Markvärde:
3 175 000 kr
Skatt/avgift:
9 525 kr
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Det finns 22 st pantbrev om sammanlagt 6 870 000 kr.

Servitut/ Planbestämmelser

Planbestämmelser: Stadsplan (1951-05-22)
Fornlämning (1 st)

Erbjudande boendekalkyl

Om du önskar få en skriftlig beräkning av boendekostnaderna - en boendekostnadskalkyl – ta kontakt med ansvarig mäklare.

Vi hjälper dig att finansiera ditt boende

Ansök om Lånelöfte hos Handelsbanken. Vi erbjuder konkurrenskraftiga räntor och lånebesked inom 24h. Du är också varmt välkommen att kontakta Jasmine på vårt kontor i Kalmar för personlig service.

Jasmine Ghandour Rådgivare 0480-48 01 61 [email protected]