Kulebo 103

32 500 000 kr

Antal rum:
13 rum, varav 6 -8 sovrum
Boarea/biarea:
650/550 kvm
Kommun/Område:
Torsås / Kulebo
Bostadstyp:
Herrgård
Byggår:
1999
Fast.beteckning:
Kulebo 1:23 och Kulebo 1:17

Kontakta mäklaren för visning.

Ett slott i skogen Den framlidne byggmästaren Staffan Axelsson flyttade tillbaka till sin barndoms by Kulebo i Torsås kommun. Där byggde han en karolinsk sätesbyggnad. Han byggde ett slott i skogen.
Kulebo är på sätt och vis en dröm - drömmen om att kunna återvända till sitt ursprung, till barndomen. Men ingen levde mer i nuet än Staffan och Inger Axelsson. De fyllde sitt vackra hus med liv och närvaro. Frågan är om man kan bo i en annans dröm?
Som att bo i en dröm! Mangårdsbyggnaden i U-form är ca 650 kvadratmeter plus källare. Vid infarten finns två mindre kvadratiska flyglar. Här finns en egen sjö med sju meters djup, ett eget kraftverk, en parkanläggning som söker sin like. Här finns stora träd, orangeri, ett kinesiskt lusthus, broar och öar.
Svaret på ovanstående fråga är naturligtvis att det är klart man kan bo i en dröm som blivit verklighet. Denna verklighet är både funktionell och praktisk. Här fylls alla anspråk och mer därtill på ett högklassigt boende i en sällsynt vacker miljö. Ingen detalj har lämnats åt slumpen. Havsutsikt? Nej. Men, minst lika fint, en stilla insjö med små krusiga vågor där man kan ro ut i kvällssolen.

Fakta och dokument

Typ
Herrgård
Upplåtelseform
Friköpt
Fast.beteckning
Kulebo 1:23 och Kulebo 1:17
Adress
Kulebo 103
Postadress
385 95 Torsås
Område
Kulebo
Kommun
Torsås
Bo & biarea
650 + 550 m² (Areauppgifter enligt säljare)
Antal rum
13 rum och kök, varav 6–8 sovrum
Tomtarea
101 052 m²
Pris
32 500 000 kr
Övrigt
Tillträde efter överenskommelse. Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Rumsbeskrivning

Kulebo är ett rejält hus förankrat i svensk byggtradition, ritat av arkitekten Bo Thunberg.
Tyngdpunkten ligger på ett plan, i bottenvåningen. Så ville Staffan Axelsson ha det, eftersom "vi inte blir yngre". Arkitekten hämtade viktiga impulser från de gamla översteboställena och lågadelns skogsgårdar under 1600- och 1700-talen.
Enkelhet och rationalism, både balans och harmoni, var vägledande för husets utformning. Bo Thunberg anser på goda grunder att det finns stora kvaliteter i 1700-talets byggande, både rent praktiskt och estetiskt.

Den som nalkas huset på skogsvägen möter en byggnad med karolinsk exteriör medan interiören är präglad av den gustavianska stilen, till exempel i fråga om de stora fönstren.
Det är en stor byggnad som har ett förvånansvärt smäckert utseende under säteritaken. Huset är målat i falu rödfärg. Färgen är lika vacker mot sommarens grönska som mot vinterns vita snötäcke. Utanför huset slingrar Torsåsån bakom en explosion av rhododendron i olika färger.
Till terrasser, murar och strandskoningar har natursten använts.

Den sexdelade planen utgör ryggraden med salen i mitten, två imponerande rum i fil på varje sida och en hall i mitten och sikt genom alla rummen.
Alla fönster och dörrar ligger i fil så att man kan stå i ena änden av huset och se ut genom den andra änden. Känslan av rymd förstärks ytterligare genom fönstrens placering som förlänger perspektivet ut mot omgivningarna.
Arkitekten anser att bostadsplanen är svår att överträffa i kvalitet.

Entréhallen har golv av kalksten och svängda trappräcken i trä upp mot övre plan. I övriga rum är golven lagda av kilformade furutiljor, med friser av furu.
I köket finns köksspis med murad härd och kupa, med öppen eldstad samt vedspis av järn.
I alla rum finns golvvärme och därför inga synliga radiatorer.
I stora salen finns ekparkett enligt 1700-talsmodell och längs väggarna friser av kalksten. I den lilla salen finns även här ekparkett på klassiskt vis. Flertalet vackra kakelugnar pryder salar och rum.

Men hur får man in en pool i ett karolinerhus? Arkitekten löste detta genom att rita en inglasad del, vilken kunde tolkas som något som byggts till senare. Poolrummet är beläget i glasgången som binder ihop en av flyglarna med huvudbyggnaden.
Den västra flygeln innehåller förutom poolrummet de mer privata delarna. Vi finner här en SPA-avdelning innehållande duschar (varav en massagedusch), bastu, jaccuzzi, separat wc, tvättmöjligheter, klädkammare samt badrum som direkt ansluter till sängkammaren.
Sängkammaren är magnifik med breda tiljor samt en imponerande kakelugn. Invid flygelns entré finner vi också biblioteket.
Samtliga sällskaps-och familjedelar ansluter till omgivande stenterrasser.

Den östra flygeln lever sitt liv. Här finner vi samtalsrum, ett separat kök, kontor, badrum, gästrum samt förråd. Kanske är det så att den flygeln blir arbetsplatsen, mottagningen eller delen där någon annan lever sitt liv?
Det finns dessutom två otroligt generösa arbetsrum i mittpartiet varifrån Staffan och Inger, från varsitt kontor, på den tiden ledde sitt Mörebyggen.

På övre plan finner vi gästernas hem. Vi delar övre plan i två lika delar där vara och en innehåller ett dubbelrum, ett singelrum och en wc med dusch. Delarna har dessutom ett liv mellan sig om så önskas.

Källaren inrymmer allt det man där kan önska. Sexbilsgarage, kylrum, bankvalv, teknikrum, gillestuga, förråd och stora arkiv.

Sammantaget kan man säga att arkitekten har strävat efter att få alla detaljer så historiskt korrekta som möjligt. Inga begränsningar av pekuniär art har lagts vid husets uppförande.
Ett hav av blommande växter förlänar intimitet åt den strama karolinerborgen.
Som ett kuriosum kan nämnas att en av kakelugnarna i huset tidigare stått på Hotel Knaust i Sundsvall och värmt stadens träpatroner.

Sin ambition att bygga ett slott i skogen sammanfattade Staffan Axelsson vid ett tillfälle på följande sätt: "Jag ska skapa paradiset på jorden. För det är ju osäkert hur det blir sen efter detta liv."




Fastigheterna säljs i en bolagsöverlåtelse

Byggnadstyp
1 ½ plan med källare
Byggnadsår
1999
Fasad
Stående träpanel
Stomme
Trä
Fönster
2-glasfönster isoler
Bjälklag
Trä
Tak
Taktegel
Grund
Grundsulor
Uppvärmning
Bergvärme. Flertalet kakelugnar.
Vatten/avlopp
Enskilt vatten, enskilt avlopp.
Ventilation
Mekanisk
Övriga byggnader/utrymmen
Till ett välbärgat karolinerhus kunde mycket väl höra lusthus och orangeri. Allt detta finns förstås på Kulebo.
Orangeriet har glastak så att man ska kunna sitta där med ett glas vin och titta på stjärnhimlen.

Egen kraftstation som utnyttjar fallhöjden på fastigheten. Beräknad intäkt för första halvåret 2023 är ca 250 000 kr.

Granntorpet om ca 50 kvm (Kulebo 1:17) förvärvades och renoverades och kan användas som eventuellt personalboende.
Tomten
Tomtarea är ca 93 000 m² + ca 11 000 kvm vatten. Tomten: Engelsk park med två egna sjöar.
Bilplats
Sexbilsgarage i källaren.
TV/internet
Bredband: Fiber finns indraget.
Försäkring
Bostaden är fullvärdesförsäkrad.

Energideklaration

Driftkostnader

Fastigheten har två typkoder för taxeringen- 220, Småhusenhet samt 720, Elproduktionsenhet, vattenkraftverk

Ekonomi

Taxeringsvärde:
5 091 000 kr (fastställt avseende år 2021)
Värdeår:
1999
Byggnadsvärde:
4 957 000 kr
Markvärde:
134 000 kr
Skatt/avgift:
9 525 kr
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Det finns 2 st pantbrev om sammanlagt 235 000 kr.

Servitut/ Planbestämmelser

Rättigheter förmån: Förmån: Officialservitut Väg, 0834-633.1

Rättigheter last: Last: Officialservitut Väg, 0834-692.1
Last: Officialservitut Väg, 0834-692.3
Last: Officialservitut Väg, 0834-692.5
Last: Officialservitut Väg, 0834-692.6

Erbjudande boendekalkyl

Om du önskar få en skriftlig beräkning av boendekostnaderna - en boendekostnadskalkyl – ta kontakt med ansvarig mäklare.

Planritningar

Planritning
Planritning

Vi hjälper dig att finansiera ditt boende

Ansök om Lånelöfte hos Handelsbanken. Vi erbjuder konkurrenskraftiga räntor och lånebesked inom 24h. Du är också varmt välkommen att kontakta Jasmine på vårt kontor i Kalmar för personlig service.

Jasmine Ghandour Rådgivare 0480-48 01 61 [email protected]