Ebbetorps Gård

23 000 000 kr

Antal rum:
16 rum, varav 7 -8 sovrum
Boarea/biarea:
800/200 kvm
Kommun/Område:
Kalmar / Smedby
Bostadstyp:
Herrgård
Byggår:
1799
Fast.beteckning:
Ebbetorp 5:5

Kontakta mäklaren för visning.

Anrikt säteri Ebbetorp omnämns första gången i skriftliga källor redan 1382 och i Vadstena Klosters jordebok 1466. Trots den aktningsvärda åldern har gården bebotts av endast ett fåtal familjer, bland vilka kan nämnas Mühlenbruck, Hammarskjöld och Lundell. Jonas Carl Linnerhielm lät 1797-1799 uppföra en ny huvudbyggnad med två flyglar, totalt 800 kvm och 16 rok fördelat i två plan plus källare. Carl Christofer Gjörwell, som även står bakom Haga slott i Stockholm, står som arkitekt bakom den nya mangårdsbyggnaden. Den engelska parken ritades av Carl Mannerkrantz från Värnanäs.

Idag kännetecknas Ebbetorp av en lång tids byggnadsvård där karaktäristiska drag från den nyklassicistiska stilen och tidstypiska detaljer från den sengustavianska eran är välbevarade. Här finns en otroligt omfamnande känsla för verket som sådant där exempelvis de handmålade kakelugnarnas detaljer och färger i övrigt återspeglas varje rum. Från den östra flygeln till den västra, ett avstånd om 30 meter där dörrar löper mellan varje rum som i öppet läge tillåter en svårslagen vy av historiens vingslag genom tid och rum.
Ett stycke Kalmarhistoria Här finns även en del av Sveriges politiska historia bevarad. Längst in i det stora biblioteket på övre plan gömmer sig ytterligare ett, om man får kalla det - särskilt spännande bibliotek, där gamla kammarböcker från 1800- och 1900-talets riksdagspropositioner och motioner till statsutskottet återfinns.

I Lundellsrummet på övre plan där den vackra meanderbården på den benvita kakelugnen och det breda plankgolvet sträcker ut sig låter sig en gammal skröna berätta att Lundell sköt rävar i den engelska parken med hagelgeväret från sovrumsfönstret. Om det är en sann anekdot lämnas till historien.

Denna anrika fastighet är ett mästerverk som förts genom tiden och idag i välbevarat skick stoltserar som ett byggnadsminnesverk bland böljande åkrar mellan Smedby och Kalmar flygplats.

Varmt välkommen att kontakta ansvarig mäklare för mer information och visning!

Fakta och dokument

Typ
Herrgård
Upplåtelseform
Friköpt
Fast.beteckning
Ebbetorp 5:5
Adress
Ebbetorps Gård
Postadress
39470 Kalmar
Område
Smedby
Kommun
Kalmar
Bo & biarea
800 + 200 m² (Areauppgifter enligt säljaren)
Antal rum
16 rum och kök, varav 7–8 sovrum
Tomtarea
58 629 m²
Pris
23 000 000 kr eller högstbjudande
Övrigt
Tillträde efter överenskommelse. Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Interiört

Den nuvarande gårdsanläggningen och parken tillkom 1797-1799. Byggherre var kanslirådet och riksheraldikern Jonas Carl Linnehielm. Dennes gode vän Carl Christofer Gjörwell ritade den nya karaktärsbyggnaden i nyklassicistisk stil med dess strama arkitektur och den sengustavianska eran med nyantika inslag och romantiska drag. Haga Slott och Eko-templet i Solna är andra verk av Gjörwell som kanske har funnits där som inspirationskälla.

Sedan Linnerhielm fullbordat byggnationen av det nya Ebbetorp önskade han sig en vacker omgivning. Den gode vännen Carl Råberg, adlad Mannerskanz, hade anlagt en så kallad engelsk park på sin egendom Värnanäs. Denna anläggning blev förebild för parken på Ebbetorp och vännen Råberg åtog sig verket som blev färdigställt år 1800. Med en engelsk park menas stora osymmetriska ängar omgivna av, till synes, vildvuxna träd och buskar. Parken på Ebbetorp består främst av bok och ek varav ett 30-tal är fridlysta.

Linnehielm själv var en känd kulturpersonlighet på den sengustavianska tiden. Han har utgivit reseskildringar som ”Bref under resor i Sverige” i tre illustrerade band och själv målat de tre dörröverstycken som pryder det gula förmaket på Ebbetorps gård. Akvarellerna föreställer Rosersberg, Gripsholm och Strömsholms slott.

De holländska lindarna från 1709 runt gårdsplanen var från början tolv till antalet innan stormen 1973 skördade fem av dem.

Huvudbyggnaden innehåller 16 rum och rumsindelningen är i stort sett från tiden då huset byggdes. Även snickerier, dörrar, vissa golv och beslag är till stora delar ursprungliga. Ändringar har gjorts i delar som kök och badrum.
Under den nuvarande huvudbyggnaden finns flera valvskällare som anses vara från 1500-talet. Altanen på södra sidan har tillkommit så sent som på 1940-talet och påminner nu om en medelhavs paviljong med allt från vindruvor till Bornholms fikon. Stora olivträd en Väderkvarnspalm, flera citrusträd och storblommande Afrikas blålilljor pryder sin plats.
Byggnader och park har, inte minst på grund av sin orördhet, blivit förklarade som byggnadsminnesmärke. Fasadens pilastrar, löpande hundmönstret och rusticeringen på mittpartiet är tidstypiska.

På nedre plan bjuds vi in via den stora hallen, hela tiljor pryder golven här liksom på stora delar av entréplanet. Många golv har lyfts för att få en fullgod isolering.
Vi passerar genom rum som; Gula förmaket med sin vackra kakelugn (tidigt 1800-tal) och sina av Linnerhielm målade dörröverstycken.
Kontoret som idag fungerar som sängkammare med sin kakelugn (sent 1800-tal) och med tillhörande nyskapat badrum och klädkammare. Värmlandsrummet med sina ytskikt från 1800-tal och en kakelugn från 1800-talets mitt. Vidare till Blå salongen med sina spännande ytskikt från sekelskiftet 1900, ursprungligen blå målat och under hela 1800-talet färgsatt i blått. Rikt dekorerad rektangulärkakelugn från sent 1800-tal. Den stora matsalen med äkta parkett, bröstpaneler samt matsalsmöblemang i ek. Utgång till den fantastiska terrassen med influenser från medelhavet. Här omgärdas vi av bland annat stora fikon och klasar av vindruvor. Växtligheten utmed hela södra sidan är fabulös och nästintill exotisk.

Köket är ett handgjort (nytt) mästerverk utförd i ett exemplar, med enastående detaljrikedom i 1700-tals anda. De specialutformade köksmöblerna täcks av Carrara marmor, som gestaltar huset och samtidigt uppfyller våra moderna krav. Golvet består av halvslipad antikbehandlad Ölandssten, som fanns i köket framtill 40-talet då närmast föregående renovering ägde rum.

Övre plan har härliga rum förädlats och idag har vi allt från en biosalong som inretts utan att inskränka på det bibliotek som har anor från 1800-tal till andra fantastiska rum som idag används till sovrum och sällskapsrum.

På 1700-talet kunde man från övre plan se Kalmar med Slottet och vidare ända till Öland (kanske första ”mäklarutsikten” i Svensk historia).
Vi ska heller inte glömma att det finns ett vindsplan över hela bostaden som har renoverats under senare år, och visst finns det även ett f.d lärarrum, en kvarleva från tiden då delar av Ebbetorp fungerade som Lantmannaskola.

Generellt kan sägas att Ebbetorp innehåller det vi idag skulle kalla 16 rum och ett unikt stilfullt kök i en modern 1700-tals tappning. Nuvarande planlösning bjuder sju till åtta sovrum, tre badrum och fem wc samt många enastående sällskaps- och arbetsutrymmen.
Dessutom har vi källare som är uppdelad i två delar. Den första delen med nedgång från bostadsplanet tros ha anor från 1600-tal. Här finns tre valvslagna rum som används som vinkällare – en sällsamt vacker och historisk miljö som utformats med specialritade ekhyllor och perfekt anpassat klimat för vinlagring. Den andra delen når vi från trädgården och här har vi praktiska ytor såsom liten verkstad, förråd, pannrum mm.

I början av 2000-talet har man uppfört ett högkvalitativt stall på fastigheten, ner mot den engelska parken ritat av slottsarkitekt Jan Berg och inspirerad av Koppartältet på samtida Hagaslott. Format som en octagon, med glastak och tre boxar med el-uppvärmda vattenkoppar och separata ingångar via importerade engelska dörrar. Tar vi en noggrannare titt på golvet så har man anlagt det av sten format i fyrkanter med utgångspunkt från den absoluta mitten som råkar vara en golvbrunn. Boxarna är av träslaget al kombinerat med svart smidesjärn. Boxarna är ornamenterade med massiva mässingskulor från Gjelbgjuteriet på Öland. Här finns även sadelkammare och orangeri. I sin helhet, ett stall i absolut toppklass för hästar avlade av motsvarig kaliber.

Till fastigheten hör även en arbetarbostad som i dagsläget används som läkarmottagning. På entréplan 3 rok och badrum med dusch. Köket, ett äldre träkök med en gammal vedspis och ett hörnskafferi. På övre plan 2 rum, ett litet pentry och ett badrum. Genomgående enkel standard.

Byggnadstyp
2 plan med vind och källardel
Byggnadsår
1799
Fasad
Kalkputs
Stomme
Timmer
Fönster
Kopplade fönster
Bjälklag
Trä
Tak
Tvåkupigt tegel
Grund
Murad sten
Uppvärmning
Jordvärme
Vatten/avlopp
Eget vatten (Vattenprov finns). Trekammarbrunn med infiltration (godkänt enligt nya standarden)
Ventilation
Självdrag
Renovering
1999 Nytt värmesystem med värmepump samt ytjordvärmeanläggning 4 x 300 meter
1999 Djupborrad vattenbrunn 110 m
2001 Fasadrenovering, avlägsnande av kalkstensflisa på bottensyll, ny bottensyll 62 löpmeter, ny avtäckning på grunden i ek, underhåll av hängrännekrokar fr 1805, ny vattbräda, byte av trä i attikan, attika mot söder omputsad
2001 Renovering av attika, ventilation, fönster. Överbräda över dörr och krokar till hängränna.
2002 Puts ersatt av kalkstensskivor till en höjd av 20cm utmed altanen
2002 Hälsobedömning av fruktträd och lindar
2002 Renovering av fönster och dörrar hus 1, etapp 1
2003 Renovering av ett antal rum i huvudbyggnaden, omsättning kakelugn i Gula förmaket
2003 Lindar beskärs
2003-2004 Nytt stall med tillhörande orangeri
2007 Fönsterrenovering Etapp I
2007 Köksrenovering i två etapper med nedtagning av två mellanväggar, uppmurning av köksspis samt installation av golvvärme som omfattar intilliggande hall.
2008 Lerklining av sommarsalongens väggar samt omsättning av kakelugn
2008 Fönsterrenovering Etapp II
2009 Byte av ingångshallgolvet till det ursprungliga trägolvet samt byte av trossbotten med tillhörande linisolering
2009 Restaurering, dränering samt inredning vinkällare
2010 Plåtinklädnad av södra attika
2011 Takåtgärder huvudbyggnaden med installation av oljehärdad masonit samt ny läkt
2012 Isolering samt byte av garageportar 2-3, isolering samt renovering av garage 1. Byte av plåttak.
2012 Revovering av badrum övre plan
2015 Lagning av putsskador i huvudbyggnaden samt Östra flygeln inkl. kalkmålning
2018 Blå salongen med byte av trossbotten samt inläggning av linisolering inkl omsättning av Kakelugn, Omspänning av väggpapp samt dekorationsmålning
2017 Byte av värmepump
2018 Gula förmaket, serveringsrummet och yttre badrummet i nedre våningen, med byte av trossbotten samt inläggning av linisolering
2019 Renovering av flertalet rum i övervåningen, slipning av samtliga golv och omsättning av fem kakelugnar
2019 Helrenovering av vindsvåning (400 kvadrat) med linisolering samt nytt golv och LED-belysning.
2019 Nedtagning samt omputsning av östra fasaden huvudbyggnaden
2020 Installation av nytt avloppssystem inkl infiltration
2020 Dekorationsmålning sommarsalong
2022 Ombyggnad av två rum till garderob och badrum
2022 Restaurering av nya källaren inkl nedmontering av oljetank
2022 Kompressorbyte värmepump
2023 Bygglov solpaneler
Övriga byggnader/utrymmen
Fantastisk stallbyggnad med tre boxar, byggd 2003-2004. Stallet är ritat av arkitekt Jan Berg (SAR Berg & Langlet i Stockholm) på uppdrag av Länsstyrelsen Kalmar Län
Övrigt
Samtliga renoverade rum har fått handtryckta tapeter från Lim & Handtryck i Göteborg. Blå Salongen samt sommarsalongen är målade av dekorationsmålare Anne Håkansson. Kök och vissa mindre rum har målats med äggoljetempera från Ovolin.

Köksluckorna i köket är också ritade av Jan Berg, tillverkade endast för detta kök av ett snickeri som vanligtvis jobbar med apoteksinredningar. Köket är ritat och färgsatt av Elena Kakavandi (SAR) bitr. arkitekt hos Jan Berg samt bitr. stadsarkitekt i Kalmar under tiden för köks ombyggnaden. Köksön och övriga skåp är speciellt ritade av en konstnär tillika 1700-tals kännare och tillverkade av möbelsnickare för ändamålet.

Wamsler K148 kökspannan (23 KW) är kopplad till värmesystemet och kan toppa effekten av radiatorvattnet till önskad grad. Förutom denna vedspis finns ytterligare 3 inbyggda spisar. Mikro/varmluft, varmluft med ånga samt en separat Miele ångugn. Inbyggd induktionshäll från Miele samt inbyggd Miele diskmaskin.

Godkänt bygglov finns för solpaneler på taket åt söder med en årlig beräknad produktion av 39 430 kWh.
Bilplats
Trebilsgarage i separat byggnad. Laddbox finns.
TV/internet
Bredband: Fiber finns indraget.
Försäkring
Bostaden är fullvärdesförsäkrad.

Energideklaration

Driftkostnader

Uppvärmning
145 000 kr /år
Renhållning
2 632 kr /år
Försäkring
25 889 kr /år
Summa
173 521 kr /år
I kostnaden för uppvärmning ingår även kostnaden för hushållsel, elstödet för 2022 uppgick till 30 000 kr. Beräknad årsförbrukning 40 802 kWh. Vid installation av solpaneler (godkänt bygglov finns) beräknas de generera 39 430 kWh/år.

Ekonomi

Typkod:
120, Lantbruksenhet, bebyggd

Pantbrev

Det finns 15 st pantbrev om sammanlagt 9 600 000 kr.

Servitut/ Planbestämmelser

Inskrivna servitut och övriga gravationer:

Planbestämmelser: Byggnadsminne (1984-08-14) Naturminne (1923-01-18) Naturminne (1919-02-06)
Rättigheter förmån: Förmån: Officialservitut Vattentäkt, 0880-5.4
Förmån: Officialservitut Väg, 0880-5.1

Rättigheter last: Last: Officialservitut Vattenledning, 0880K-93/41.1
Last: Officialservitut Väg, 0880K-93/41.2

Erbjudande boendekalkyl

Om du önskar få en skriftlig beräkning av boendekostnaderna - en boendekostnadskalkyl – ta kontakt med ansvarig mäklare.

Vi hjälper dig att finansiera ditt boende

Ansök om Lånelöfte hos Handelsbanken. Vi erbjuder konkurrenskraftiga räntor och lånebesked inom 24h. Du är också varmt välkommen att kontakta Jasmine på vårt kontor i Kalmar för personlig service.

Jasmine Ghandour Rådgivare 0480-48 01 61 [email protected]